TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

BTW aangiften en suppletie.

Publicatie

1 Jul 20

Gewijzigd

1 Jul 20

Categorie

jurisprudentie

Specialist

Fleximaal NV

Bij het opmaken van de jaarstukken kan het zijn dat blijkt na het corrigeren van boekingen dat de som van de BTW aangiften over de kwartalen afwijkt van de berekening aan het einde van het jaar. Je kunt teveel of te weinig BTW hebben betaald.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

Als uit de jaarstukken blijkt dat je teveel of te weinig BTW hebt betaald dan is het zaak om zo snel mogelijk suppletie te doen. Suppletie is een correctie ronde voor de BTW aangiften en speciaal voor dat doel in het leven geroepen. Het is dus geen reden voor paniek, maar wel een belangrijk punt van aandacht.

Hoe doe ik een BTW-suppletie?

Je kunt op de website van de Belastingdienst een digitaal formulier vinden op Belastingdienst | BTW-suppletie. Deze kan per post naar het op het suppletieformulier aangegeven adres worden gestuurd. Daarmee kan je tot vijf kalenderjaren terug BTW suppletie indienen. Wel is het heel belangrijk dat het juiste tijdvak wordt opgegeven. De ondernemer ook inloggen op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst, om de BTW-suppletie in te dienen. Hiervoor heeft de ondernemer e-Herkenning nodig.

Kleine correcties

Soms blijkt uit de jaarstukken dat er maar een kleine correctie nodig is. Ga dan niet een heel suppletie formulier invullen. Bedragen tot 1.000 euro mogen gewoon worden meegenomen naar de volgende periode. Je mag dan alle correcties bij elkaar optellen. Het gaat hierbij zowel om te betalen als af te dragen BTW.

Boete

Als je te laat bent met de suppletie dan kan je een boete krijgen. Je moet de suppletie indienen voordat de Belastingdienst er achter komt. In nette termen: Om een boete te voorkomen moet de BTW-suppletie worden ingediend voordat de ondernemer weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat de Belastingdienst met de desbetreffende onjuistheid of onvolledigheid bekend is of bekend zal worden. Op het moment dat de Belastingdienst een boekenonderzoek aankondigt, is de BTW-suppletie niet meer tijdig ingediend.

De Belastingdienst zal een hogere boete worden opleggen als de ondernemer niet uit zichzelf een BTW-suppletie indient. Er zal door de Belastingdienst een verzuimboete worden opgelegd. Als je het echt heel bont hebt gemaakt kan ook een vergrijpboete worden opgelegd. Bovendien is de relatie met de Belastingdienst je heel kostbaar, dus dien de suppletie tijdig in

Reden tot paniek?

De torenhoge boetes zijn voorbehouden aan bedrijven die al flinke omzetten genereren. Een ondernemer in het kleinbedrijf zal er niet zo snel aankomen. Maar toch is het goed de regels een keer gezien te hebben. De verzuimboete wordt bij "vrijwillige" suppletie alleen opgelegd als het nog te betalen BTW-bedrag hoger is dan € 20.000 of als het te betalen BTW-bedrag van de BTW-suppletie hoger is dan 10% van de reeds over dat tijdvak betaalde BTW. De hoogte van de verzuimboete bedraagt 5 procent van het te betalen BTW-bedrag met een maximum van € 5.278. Er kan een vergrijpboete worden opgelegd tot 100% van het BTW-bedrag dat nog moet worden aangegeven. Nogmaals, laat het zover niet komen, je relatie met de Belastingdienst is kostbaar. Laat het niet op foute aantekeningen komen en dien je BTW en suppletie tijdig in.

Betalingsproblemen

Mocht je als ondernemer betalingsproblemen ervaren, dan is het heel verleidelijk om de BTW aangifte of de suppletie even uit te stellen. Doe dit vooral niet! Je kunt veel beter wel correct aangifte doen en vervolgens proberen om met de Belastingdienst een betalingsregeling overeen te komen.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+