TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Het UBO-register: blunderen zoals alleen de overheid dat kan

Publicatie

1 Jul 20

Gewijzigd

1 Jul 20

Categorie

jurisprudentie

Specialist

Fleximaal NV

Het UBO register. Voor wie er mee te maken heeft, het zorgt jaarlijks voor heel wat werk. Ultimate Beneficial Owners zijn diegene die onderaan in de chain diegene zijn die baat hebben van een rechtsvorm. In de roep voor meer transparantie om terrorisme, corruptie en belastingontduiking tegen te gaan. In het UBO register wordt iedere natuurlijke persoon met een aandelenbelang groter dan 25% geregistreerd. Dat was toch de taak van KVK?. Toch vraagt de KVK ondernemers om aanvullend deze gegevens in te vullen. Blijkbaar is dat weer een nieuw en ander systeem van de overheid. En hoe zit dat met het recht op privacy? Kunnen overheden en journalisten zomaar inzage krijgen in je financiële belangen? En kan je voorkomen dat je in het UBO-register wordt opgenomen?

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

Discrete structuren …

Het bestrijden van terrorisme, corruptie en belastingontduiking is in zijn algemeenheid een goede zaak. Maar we kunnen er wel van uitgaan dat diegenen die zich bezig houden met louche zaken op een andere manier geregeld hebben. Dit lijkt weer een nieuwe ijverige regeling waarin de 90% met van alles wordt opgezadeld voor de 10% die het verprutst. En de kosten? Die worden door de ondernemers gedragen.

In de praktijk kan het zijn dat een bedrijf wordt opgezet in discrete structuren. Kijk eens naar alle haat die publieke figuren moeten verwerken. Politici krijgen beveiliging, publieke figuren uit de media moeten zichzelf beschermen. Maar zodra je bedrijf een beetje volume krijgt moeten discrete structuren, om volledige transparantie te ontwijken, geoorloofd kunnen zijn. Anders gezegd, onbegrensde transparantie is geen goed idee.

Niet alle overheden zijn betrouwbaar

Bescherming tegen onbetrouwbare overheden of werknemers binnen deze overheidsinstanties vind ik een goede reden om niet volledig transparant te zijn over de uiteindelijke gerechtigde. Niet alleen voor het beschermen van je kapitaal, maar zeker om het beschermen van je persoonsgegevens.

Quote500

Iedereen heeft het recht op privacy, ook met betrekking tot zijn financiële situatie. Waarom moet je van rijkere mensen de hele financiële doopceel kunnen zien. Deze openheid van zaken zal in de praktijk voor veel ongemak zorgen.

Wie krijgen toegang tot UBO-register en wat kunnen ze zien?

Als overheidsinstanties en zelfbenoemde journalisten zomaar kunnen rondneuzen in het UBO register, dan kan een incasso bureau of deurwaarder dat ook. Waar zit dan het begin en het eind van deze openheid. Opname in een UBO-register is te voorkomen door gebruik te maken van bepaalde privacy structuren, dat geeft meteen ook aan waarom het UBO register alleen een kostenpost is voor de normale ondernemer. Banken hebben collectief al besloten om de kosten voor bestrijding van terrorisme, corruptie en belastingontduiking door te belasten aan de gebruiker, met soms een 100% stijging van de maandelijkse kosten.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+