TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Blijf op de hoogte van de nieuwe plannen voor 2023

Publicatie

21 Dec 22

Gewijzigd

21 Dec 22

Categorie

boekhouden

Specialist

Redactie Fleximaal

Op Rijksoverheid.nl staan de plannen voor 2023, hieronder een samenvatting

Let op! Dit artikel bevat meningen van de editor. Fleximaal.nl

De inflatie, de energieprijzen, de oorlog in Oekraine, het zorginfarct, het klimaat met bijbehorende boze boeren en niet te vergeten de problematiek rondom het Corona virus. Het kabinet heeft het er maar druk mee. Toch hebben ze nog een gaatje gevonden om met nieuwe plannen te komen. Hieronder een overzicht.

  • Het minimumloon gaat omhoog. In 2023 gaat het minimumloon met 10% omhoog. Dat is een sigaar uit de doos van de werkgevers uiteraard.
  • Voor lage inkomens komt er een energietoeslag. Deze toeslag wordt door de gemeenten afgehandeld.
  • De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan omhoog.
  • De loonheffing voor werkende mensen gaat omlaag. Zo zal je voor dezelfde baan met dezelfde voorwaarden per maand net iets meer overhouden.

Kabinetsvisie

Het kabinet presenteert dit als "zorgen voor de toekomst". Daarbij zijn de speerpunten: onderwijs, wonen, werk, gezondheid en milieu.

Voor diegenen die de motor van de economie draaiende houden staan geen speerpunten genoemd. Zo zal de jacht op de NOW gelden en het opstarten van de haperende incasso op BTW en loonheffingen worden geïntensiveerd. De staatsschuld is immers toegenomen door keuzes die tijdens de pandemie zijn gemaakt.

Einde regelingen

Het wetsvoorstel Belastingplan 2023 maakt belangrijke stappen om het Belastingstelsel te vereenvoudigen. Daarbij is het voorstel om 4 bestaande regelingen te schrappen. Te weten:

  • de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK),
  • de middelingsregeling,
  • de fiscale oudedagsreserve (FOR)
  • en de gebruikelijk-loonregeling voor start-ups.

Box 3

Dat brengt ons bij Box3 "rechtsherstel en de overbruggingswetgeving". De offic&ieuml;le lezing is: "Hierdoor wordt al zo goed mogelijk aangesloten bij het werkelijk behaalde rendement van een belastingplichtige. Dit betekent dat spaarders vanaf 2021 vrijwel geen belasting meer betalen in box 3 (bij huidige lage rentestanden)".

Ik neem de vrijheid om toe te voegen dat de huidige lage rentestanden in de huidige periode (2022) ook een hoge inflatie kennen. Inflatie en spaargeld is geen bijzonder goede combinatie. Een hogere rente zou de inflatie voor een deel opheffen. In dit geval is er een hoge inflatie en een lage rente. Toch is op dit moment de beurs ook geen goede raadgever. We zien in deze perioden dan ook vaker de vlucht van kapitaal naar staatsobligaties en "kunst". Door de kaalslag van het MKB, personeelstekorten en de huidige huizenbubbel lijken me staatsobligaties ook geen veilige haven. Raadpleeg een specialist om uw kapitaal veilig te stellen.

Pensioenstelsel

De jacht op de pensioenmiljarden is geopend. Het kabinet heeft ingestemd met een hervorming van het pensioenstelsel. Niet meer een gezamenlijke pensioenpot, maar een persoonlijke. Het collectieve pensioen voorzag uiteraard in een middeling. Mensen die niet zo oud worden en mensen die heel oud worden zaten in dezelfde pot. Dat is geniaal natuurlijk, omdat het voor een spreiding zorgt. Het nieuwe plan voorziet erin dat je een persoonlijk pensioenpotje hebt. En rekent op een waardestijging door beleggingen op de beurs of dit potje ook gevuld blijft. Uiteraard levert dit miljarden op voor de staat, omdat de mensen die eerder sterven niet meer meedoen in het potje van mensen die langer leven. Als je langer leeft moet je zorgen dat je eigen potje maar goed gevuld blijft.


Wilt u dit nog even nalezen zonder bias van sarcasme de plannen zijn hier na te lezen: Klik hier

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+