TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Onderneem tijdig actie bij plotselinge terugval van de omzet en financi├źle problemen

Publicatie

24 Mar 23

Gewijzigd

24 Mar 23

Categorie

boekhouden

Specialist

Fleximal Int Inc

Een goedlopende onderneming kan door diverse redenen in een financieel lastig parket terecht komen. Redenen kunnen zijn dat facturen door afnemers worden betwist, tegenvallende projecten, slecht betalende debiteuren of door een faillissement van een cli├źnt. Vaak treedt dit in de praktijk ineens op zonder dat men ze aan ziet komen met alle mogelijke gevolgen van dien. Wat kunt u daar tegen doen?

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

Hoe ga je als bedrijf om met financi├źle problemen?

Belangrijk is om hierover meer duidelijkheid en informatie te geven hoe een en ander in zijn werk kan gaan en vooral hoe je ermee omgaat en waar nodig in kan grijpen. Ook de Belastingdienst is vaak een schuldeiser en wel met een bijzondere positie. Is er bijvoorbeeld uitstel van betaling mogelijk?

Voorbeeld: bedrijf in de problemen door wegvallen grote cli├źnt

Een bedrijf word met een plotselinge omzetdaling geconfronteerd, omdat een opdrachtgever haar opdracht aan het bedrijf had ingetrokken. Gaandeweg wordt duidelijk dat deze opdrachtgever zelf in zwaar weer verkeerd en vanwege cumulatie van verliezen met haar activiteiten uiteindelijk is gestopt.┬áUiteraard wordt dit niet gecommuniceerd door de opdrachtgever. De gevolgen zijn dan enorm. In de liquiditeitsprognose, zeg maar de financi├źle weersverwachting, van het lopende jaar valt dan een enorm financieel gat vanwege het weggevallen van de begrote omzet over het lopende jaar.

Ook de kostenstructuur is gerelateerd aan de omzet in de situatie voor het wegvallen van de omzet van de cli├źnt die vanuit economisch oogpunt zijn activiteiten plotseling en onvoorzien be├źindigd. Opeens zijn de personeelskosten veel te hoog in verhouding tot de te verrichten werkzaamheden voor de te generen omzet. Men gaat schuiven met beschikbare financi├źle middelen terwijl ondertussen de te betalen belastingen hoog oplopen. Opeens zit het bedrijf in zwaar weer.

Inventarisatie bestaande situatie bedrijf en te nemen stappen

Allereerst  moet een inventarisatie plaatsvinden, en waarbij een aantal zaken direct van belang zijn:

  • Het voeren van een doeltreffend debiteuren en crediteuren beleid
  • Afbouwen tijdelijke contracten en/of personeelsbestand
  • Beoordelen van het onderhandenwerk
  • Het onderzoeken van de acquisitie pijplijn

Verzoek om betalingsregeling voor belastingschulden

Ook de belastingdienst maakt onderdeel uit van de crediteuren, zij het dat deze een bijzondere (preferente) positie innemen. Er zal een herziene omzet- en liquiditeitsbegroting opgesteld moeten worden, waaruit de mogelijkheden en onmogelijkheden naar voren komen. Ook  is er een passende brief aan de  belastingdienst noodzakelijk met daarin een gemotiveerd en cijfermatig onderbouwd verzoek voor een betalingsregeling.

Ook voor het verkrijgen van een betalingsregeling met de belastingdienst is het van belang dat er aantoonbare inspanningen zijn en worden verricht om nieuwe cli├źnten binnen te halen. In de geprognotiseerde omzet zal er onderaan de streep een positief resultaat na alle saneringen te zien moeten zijn.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+