TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Niet altijd Recht op zelfstandigenaftrek

Publicatie

1 Jul 20

Gewijzigd

1 Jul 20

Categorie

jurisprudentie

Specialist

Fleximaal NV

Veel ondernemers hebben recht op zelfstandigenaftrek, omdat ze meer dan 1225 per jaar ‘ondernemen’. Bij het toepassen van het recht moet je wel even opletten. Er zijn meerdere voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zeker met een kleiner bedrijf dan moet je het ondernemerschap goed kunnen onderbouwen en moet je de gemaakte uren goed registreren. Mocht er ooit met de fiscus een conflict hierover ontstaan dan heb je deze goed vastgelegd.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

Heb je wel recht op de zelfstandigenaftrek?

Er zijn zeer veel soorten bedrijven. Denk aan een snackbar, een kunstenaar of een installatiebedrijf. Zoveel bedrijven zoveel verschillende bedrijfsvoeringen. Een eenmanszaak zal dus zeker zeer goed moeten registreren om aan te kunnen tonen dat de opgevoerde 1225 uren ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Het urencriterium staat op de website van de Belastingdienst uitgelegd Klik hier. Het gaat dus ook wel eens mis. Ondernemers die niet goed kunnen aantonen kunnen bij controle toch geen recht blijken te hebben op de zelfstandigenaftrek. Allemaal ondernemers die waarschijnlijk hard werken voor hun geld, maar geconfronteerd worden met vragen van de belastingdienst of ze voldoen aan het urencriterium van tenminste 1225 uur. Ook moet je goed opletten wat je opvoert als gemaakte uren. Als jij de baan op bent en je echtgeno(o)t(e) de boekhouding doet is het niet vanzelfsprekend dat dit aanvaard wordt. Om bij het vragenvuur van de Belastingdienst goed beslagen ten ijs te komen hier nog even de eisen voor de zelfstandigenaftrek:

Welke eisen gelden voor zelfstandigenaftrek?

Er worden twee voorwaarden gesteld aan deze belastingfaciliteit:

  • Het als ondernemer genieten van winst uit onderneming: je moet dus winst maken,
  • Tenminste 1225 uur in het betreffende kalenderjaar werkzaam zijn in de onderneming.

Voldoe je aan deze twee voorwaarden, dan heb je in principe recht op een aftrekpost van € 6.670 (2021) - € 6.310 (2022) en LET OP! in 2023 nog minder! € 5.030 (2023).

Veelgemaakte fouten

Het gaat vaak mis als de belastingdienst (bijvoorbeeld bij een een boekenonderzoek) vragen gaat stellen over de ingediende aangifte. Er zal dan worden beoordeeld of die 1225 uur is gehaald. Het kan dan voorkomen dat de Belastingdienst de uren die worden besteed aan ondersteunende werkzaamheden, bijvoorbeeld aan de boekhouding, schrapt. Overkomt jou dit? Dan is het een goed moment een accountant of een fiscalist in te schakelen.

De Belastingdienst is scherp op man/vrouw-maatschappen of firma’s

Bij dit soort bedrijven is er volgens de Belastingdienst sprake van een ongebruikelijk samenwerkingsverband. In dat geval wordt er extra scherp gelet op het urencriterium en de administratieve lasten die daar bij horen. Het is in dit geval volgens de lezing van de Belastingdienst een (zakelijke)relatie tot elkaar die anders nooit tot stand was gekomen. De uren van de ondersteunende partner zullen niet meetellen voor het urencriterium als de ondersteunende werkzaamheden 70% of meer bedragen. De vraag is dan dus: wanneer is werk ondersteunend? En wanneer is een samenwerking ongebruikelijk? Bij een boekenonderzoek verdient het altijd tijdig professionele hulp in te schakelen.

Advies voor ondernemers

Bouw een goed dossier op om vragen van de belastingdienst goed te kunnen beantwoorden. Je moet kunnen onderbouwen:

  • Waarom er in jouw geval sprake is van winst uit onderneming en geen inkomsten uit overige werkzaamheden.
  1. Is sprake van debiteurenrisico?
  2. Is je bedrijf je enige bron van inkomen?
  3. Heb je ge-investeert
  4. Heb je een degelijke urenstaat?, waarin je vastlegt hoe je voor de onderneming bezig bent geweest.
  5. Heb je de reistijden en kilometers geregistreerd (netwerkborrel, cursus en acquisitie tellen hierbij ook mee).
  6. Te veel vastleggen bestaat dus niet

Zeker bezwaar maken!

Overkomt jou dast nou en heeft de belastingdienst een aanslag opgelegd waarbij de zelfstandigenaftrek is gecorrigeerd? Maak dan bezwaar en laat je ondersteunen door een professional. Veelal is het urencriterium lang niet zo scherp als de Belastingdienst deze stelt.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+