TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Rechtsvormen: Eenmanszaak en BV? - het beste van twee werelden?

Publicatie

1 Jul 20

Gewijzigd

1 Jul 20

Categorie

jurisprudentie

Specialist

Fleximaal NV

Met een eenmanszaak heb je de voordelen vanwege de zelfstandigenaftrek. Met een BV geniet je bescherming vanwege aansprakelijkheid. In de praktijk komt het dus best vaak voor dat die twee bedrijfsvormen worden gecombineerd. Daarnaast bestaan er natuurlijk andere combinaties, zo zie je ook wel dat de ondernemer met de BV een maatschap of vof aangaat. In de praktijk zal je daar wel heel goed mee om moeten kunnen gaan. De fiscus kan de afgelopen vijf jaar corrigeren.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

De combinatie Eenmanszaak en BV

De activiteiten van de eenmanszaak en de activiteiten van de BV dienen strikt gescheiden te zijn. In de eenmanszaak worden bijvoorbeeld advieswerkzaamheden verricht en in de BV heb je een installatiebedrijf. Je moet echter niet in de eenmanszaak gaan werken voor de BV. De wet zegt dat als je een aanmerkelijk belang hebt in de BV (meer dan 5% aandelen) je gebruikelijk loon moet krijgen. Dus niet zomaar een gaan factuur sturen naar je eigen BV voor de verrichte werkzaamheden vanuit de eenmanszaak. Wil je dit doen laat je dan goed informeren door een professional.

Het laten werken van de samenwerking eenmanszaak en je BV?

Als je een maatschap of vennootschap onder firma (vof) aangaat met je eigen BV. Jij levert dan de arbeid en de BV levert het kapitaal, personeel en overige bedrijfsmiddelen. Die "samenwerking" moet voldoende "body" hebben. Belangrijk is dat binnen die maatschap of vof goede afspraken worden vastgelegd om latere problemen met de Belastingdienst te vermijden.

Wanneer gaat het fout?

Natuurlijk is de Belastingdienst is alert op situaties waarbij geprofiteerd wordt van de zelfstandigenaftrek en daarnaast ook een BV wordt gerund. Daarbij zullen vragen worden gesteld over het gebruikelijk loon. De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat de aandelen in de BV verplicht moeten worden opgevat als ondernemingsvermogen van de IB-onderneming. Dan zal de waardestijging van de aandelen worden belast in box 1 en dat kan pijn doen.

Een rechtsvorm kiezen

Het kiezen van een rechtsvorm is dus heel belangrijk en moet goed passen bij je persoonlijke situatie. Dat kan een eenmanszaak of een BV, en soms dus ook een combinatie van de twee. Als je beide rechtsvormen wenst, dan is het goed je te laten bijstaan door een specialist.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+