TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Rechtsvormen: Eenmanszaak en BV? - het beste van twee werelden?

Met een eenmanszaak heb je de voordelen vanwege de zelfstandigenaftrek. Met een BV geniet je bescherming vanwege aansprakelijkheid. In de praktijk komt het dus best vaak voor dat die twee bedrijfsvormen worden gecombineerd. Daarnaast bestaan er natuurlijk andere combinaties, zo zie je ook wel dat de ondernemer met de BV een maatschap of vof aangaat. In de praktijk zal je daar wel heel goed mee om moeten kunnen gaan. De fiscus kan de afgelopen vijf jaar corrigeren.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

De combinatie Eenmanszaak en BV

De activiteiten van de eenmanszaak en de activiteiten van de BV dienen strikt gescheiden te zijn. In de eenmanszaak worden bijvoorbeeld advieswerkzaamheden verricht en in de BV heb je een installatiebedrijf. Je moet echter niet in de eenmanszaak gaan werken voor de BV. De wet zegt dat als je een aanmerkelijk belang hebt in de BV (meer dan 5% aandelen) je gebruikelijk loon moet krijgen. Dus niet zomaar een gaan factuur sturen naar je eigen BV voor de verrichte werkzaamheden vanuit de eenmanszaak. Wil je dit doen laat je dan goed informeren door een professional.

Het laten werken van de samenwerking eenmanszaak en je BV?

Als je een maatschap of vennootschap onder firma (vof) aangaat met je eigen BV. Jij levert dan de arbeid en de BV levert het kapitaal, personeel en overige bedrijfsmiddelen. Die "samenwerking" moet voldoende "body" hebben. Belangrijk is dat binnen die maatschap of vof goede afspraken worden vastgelegd om latere problemen met de Belastingdienst te vermijden.

Wanneer gaat het fout?

Natuurlijk is de Belastingdienst is alert op situaties waarbij geprofiteerd wordt van de zelfstandigenaftrek en daarnaast ook een BV wordt gerund. Daarbij zullen vragen worden gesteld over het gebruikelijk loon. De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat de aandelen in de BV verplicht moeten worden opgevat als ondernemingsvermogen van de IB-onderneming. Dan zal de waardestijging van de aandelen worden belast in box 1 en dat kan pijn doen.

Een rechtsvorm kiezen

Het kiezen van een rechtsvorm is dus heel belangrijk en moet goed passen bij je persoonlijke situatie. Dat kan een eenmanszaak of een BV, en soms dus ook een combinatie van de twee. Als je beide rechtsvormen wenst, dan is het goed je te laten bijstaan door een specialist.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

24 Mar 23

Onderneem tijdig actie bij plotselinge terugval van de omzet en financiële problemen

24 Mar 23

Wat zijn de regels voor tijdig deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel?

24 Mar 23

Hoogte boete onterecht? Ga in bezwaar en vraag om vermindering!

1 Jul 20

Wat is de TOGS Corona maatregel? Thuiswerkende ondernemers kunnen soms ook € 4.000 ontvangen

1 Jul 20

Hoe verlaag ik de WOZ-waarde van een pand?

Meer
Minder

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.