TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Een onafhankelijke derde bij een conflict met de Belastingdienst doet soms wonderen

Publicatie

1 Jul 20

Gewijzigd

1 Jul 20

Categorie

jurisprudentie

Specialist

Fleximaal NV

Een conflict met de Belastingdienst. Je moet er niet aan denken! Als ondernemer ben je gebaat bij een goede relatie met de Belastingdienst. Kom je in een situatie waarbij er steeds min of meer dezelfde brieven worden geschreven over en weer? Of dat het lijkt of u tegen een muur praat? Wanneer je niet wordt gehoord is het tijd om met een onafhankelijk derde in gesprek te gaan bij de Belastingdienst.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

Niet altijd "boe"-mensen

Ik ga er voor het gemak van deze publicatie vanuit dat er een onderliggende juridische uitdagingen zijn binnen je bedrijf. Er is een verschil tussen bewust fout en onbewust fout. Maar wacht bij een conflict met de Belastingdienst niet te lang. De grootste fout die je als ondernemer kunt maken is proberen de kop in het zand te steken als het om de Belastingdienst gaat. Problemen gaan niet vanzelf weg. Je kunt dus ook een gesprek aanvragen met iemand bij de Belastingdienst. Let wel! Het is wel onderdeel van een juridisch proces. Als jij denkt dat je een prettig gesprek hebt gehad kan het zijn dat de persoon bij de Belastingdienst een heel ander gesprek heeft gehad. Laat je dus wel begeleiden / bijstaan door iemand die de juridische lading van het gesprek kan begeleiden.

Daarbij is er verschil tussen een mediator en mediation. Mediation is kortgezegd een formeel, gestructureerd proces, waarbij twee of meer deelnemers onder leiding van een mediator proberen tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen voor een bepaalde kwestie. Een gesprek in bijzijn van een mediator is meer een middel om via een begeleid gesprek tot afspraken te komen, waarbij twee partijen de eigen kant van het verhaal kunnen vertellen.

De emotie los maken van het gesprek

Een neutrale en onpartijdige mediator kan de emotie van het geschil in een gesprek eruit halen. Daarbij hebben de gesprekspartners de mogelijkheid om indirect, via de mediator, met elkaar te praten. Op die manier kunnen zaken soms gemakkelijker worden gezegd en verduidelijkt. Een mediator is bovendien niet zomaar een onafhankelijke derde. Een goed opgeleide mediator is specialist in de-escalatie en kan vastlopende communicatie op een positieve en oplossingsgerichte manier weer vlot trekken door middel van zijn vraagstelling en terugkoppeling. Kan je het zelf niet goed verwoorden door de emotie van het conflict dan is de mediator een uitkomst.

Wil je weten of jou zaak zich voor mediation leent? De Belastingdienst heeft onderstaande checklist online gezet. U kunt deze doornemen om te zien of mediation een geschikt instrument is. De checlist richt zich op:

 1. Ik heb het gevoel dat het geschil steeds verder escaleert,
 2. Ik heb het gevoel dat we in briefwisselingen er niet uitkomen,
 3. Ik heb geen behoefte aan een (principiële) uitspraak van de rechter,
 4. Het geschil is dringend,
 5. Ik heb behoefte aan een snelle en efficiënte oplossing van het geschil,
 6. Ik zie wel mogelijkheden voor een redelijke oplossing,
 7. Ik heb het idee dat niet alle kanten van het verhaal voldoende aan bod zijn gekomen,
 8. Ik wil graag een oplossing op maat waar ik zelf invloed op heb,
 9. Ik kan niet meer goed communiceren met de andere partij,
 10. Ik wil graag een oplossing bereiken die ook voor toekomstige situaties bruikbaar is,
 11. Ik denk dat met mediation ook andere geschillen die ik heb met de wederpartij kunnen worden opgelost,
 12. Ook in de toekomst zal er regelmatig contact zijn tussen mij en de andere partij en is een goede relatie van belang,
 13. En er is nog geen eerdere bemiddelingspoging ondernomen.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+