TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Een fiscaal compromis geeft zekerheid bij een geschil met de Belastingdienst

Publicatie

1 Jul 20

Gewijzigd

1 Jul 20

Categorie

jurisprudentie

Specialist

Fleximaal NV

Je zal het maar hebben. Een geschil met de Belastingdienst. Natuurlijk handelt de Belastingdienst primair volgens de wet. Toch is er menselijk maatwerk mogelijk met behoud van van het materiële belastingrecht en formele recht. Om een geschil tot een goed einde te brengen kom je samen met de Belastingdienst tot een fiscaal compromis. Dat geeft helderheid en afsluiting in wat anders een slepend proces zou worden.

Een publicatie van Robin Louwerse - Een beter bedrijf Fleximaal.nl

Sluit het af met een fiscaal compromis

Als ondernemer moet je soms heldere keuzes maken. Het gevecht tussen principes en rechten ten overstaan van een korte heldere afronding. Niemand is gebaat bij een langdurig geschil, en het proces is slopend. Soms is het mogelijk om in goed onderling overleg een snelle oplossing te komen. Dat mag dan iets kosten, maar het geeft wel zekerheid. Zo wordt voorkomen dat verder moet worden geprocedeerd en ontstaat weer ruimte om te ondernemen. Samen met de Belasting kom je tot een fiscaal compromis, ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd.

Wanneer kiezen voor het fiscaal compromis?

Een vaststellingsovereenkomst is het middel om een langdurig fiscaal geschil tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige snel op te lossen en kan zowel prive als zakelijk worden toegepast. Soms kan het worden ingezet om juist een geschil in de toekomst te voorkomen. Bijvoorbeeld door de manier van berekenen in een afspraak vast te leggen.

Behoorlijk bestuur bij de Belastingdienst

De regels voor behoorlijk bestuur, zoals het vertrouwensbeginsel, mogen van de Belastingdienst worden verwacht. Dit kan je opvoeren en aangeven wat je verwachting daarin is. Een beleidswijziging ten nadele van de belastingplichtige vraagt om (historisch) gelijke gevallen gelijk te behandelen. En wetten veranderen nu eenmaal wel eens. De belastingdienst dient een niet-deskundige een redelijke termijn te gunnen om bij een deskundige advies in te winnen. Als in strijd daarmee wordt gehandeld, dan doet de Belastingdienst tekort aan de verwachten zorgvuldigheid.

Advies: laat je bijstaan door een deskundige bij dit soort complexe gevallen. Vaak is er een uitspraak in een andere zaak die kan worden aangehaald. En een deskundige kan helpen de afspraken eenduidig vast te leggen zodat daar achteraf geen verwarring over kan ontstaan.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+