TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Ga je een bedrijf starten? let dan even op deze valkuilen

Valkuilen bij een goede start van je eigen bedrijf

Een publicatie van: drs Jos Faarts

Je zit vol met plannen en bruist van de energie. Je gaat starten met je eigen bedrijf. Je droomt er al jaren van en nu ga je echt die stap maken. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten. Lees hieronder meer.

Goed plannen

Een goed adviseur zal zeggen: maak eerst een businessplan. Vaak maak je dan dat businessplan niet voor jezelf, maar voor een ander die er om vraagt. Toch kan het maken van een businessplan je helpen bepaalde zaken te stroomlijnen. Niet om je te ontmoedigen, maar het is een gegeven dat 75% van de startende bedrijven (starters) na twee jaar geen bedrijf meer heeft. Dat is nogal een getal he. Goed voorbereiden is daarom heel belangrijk. Als je een sjabloon voor een businessplan download, dan lijkt het vaak een invuloefening. En bij 8 van de 10 vragen vul je wat in terwijl je die gegevens eigenlijk niet hebt. Dat maakt het verschil tussen een blaadje papier voor een ander, of een businessplan voor jezelf. Het is dus zaak om een goed plan te maken voor een goede start.

Je moet jezelf een aantal vragen stellen. Die vragen zijn eenvoudig gesteld en moeilijk beantwoord. In kort zijn dit de basis vragen:

  • Wat ga je doen met je bedrijf,
  • Wat is je pitch,
  • Wat is je waarde propositie,
  • Wat zijn je bedrijfsactiviteiten,
  • Wat is je verdienmodel.

Met deze eerste vragen kan je scherp stellen wat je gaat doen, hoe je het gaat doen en hoe je eraan gaat verdienen. Ik leg de stappen eerst even uit.

Wat ga je doen met je bedrijf?

Die eerste vraag is eigenlijk voor jezelf. Door het op te schrijven denk je na over de formulering en daarmee ook over de volgende vragen. Schrijf dus eerst voor jezelf op in woorden, wat ben je van plan. Dit klinkt triviaal, maar we gaan al snel de diepte in. Dus pak de computer en typ in je eigen bewoording eerst eens in hoe jij jezelf ziet. Wat je gaat doen met je bedrijf, en waar je over x jaar wilt staan. Maak die periode niet te groot, maar daar kom ik later nog op terug.

Wat is je pitch?

Stel, je komt iemand tegen die je eerder nog niet kende. Je stapt samen in de lift. In de tijd dat de lift omhoog gaat heb je de kans om te vertellen wat je doet, wat je uniek maakt en waarom die persoon jou moet hebben en niet je concurrent. Die pitch is daarmee een samenvatting / uittreksel van de vorige stap, maar met een commerciëler doel. Je moet bij een ontmoeting kort en bondig kunnen vertellen wat je doet. Als dat aanspreekt dan vraagt je gesprekspartner vanzelf "door", en kom je gemakkelijker tot een gesprek of zelfs een uitnodiging om eens koffie te drinken.

Wat is je waarde propositie?

Je waarde propositie is je belofte aan je klanten / afnemers. Je beschrijft je product of dienst vanuit de meest waardevolle en kenmerkende onderscheidende aspecten in ogen van je afnemers. Misschien heb je wel eens van USP's gehoord. USP's zijn Unique Selling Points en kunnen dienen als basis om je waarde propositie te schrijven. Je kunt ook als uitgangspunt nemen het probleem dat in jou ogen door de klant of afnemer wordt ervaren, en waar jouw product of dienst een oplossing voor biedt. De waarde propositie kan je formuleren door eerst te beginnen met het opschrijven van "het probleem die je klant ervaart" dat aan te vullen met de unieke kenmerken die jouw product of dienst heeft. Vaak is dat eerst een heel lijstje met woorden die je gaandeweg kunt verfijnen en groeperen tot een een lijstje met USP's hebt waar je helemaal tevreden mee bent. Die bewoording vertaal je dan als een belofte naar je klant of afnemer. Vergeet je spellingscontrole niet aan te zetten, want dit verhaal moet je kunnen vertellen aan je klant.

Wat zijn je bedrijfsactiviteiten?

Het klinkt misschien een beetje dubbelop. Maar dat is niet zo bedoeld. De bedrijfsactiviteiten volgen natuurlijk uit de verhaaltjes die je eerder hebt gevormd. Alleen is het hier zaak om ze zo helder en eenduidig (zonder teveel overlap) te noteren. Naast dat je formuleert wat je wel doet, formulier je impliciet wat je niet doet. Maar soms is het handig om die dingen die je niet doet ook even goed op te schrijven. Dan heb je referentiekader als je je plan na een paar jaar nog eens leest.

De laatste stap voor deze pagina en dan gaan we door met verdiepen op de vervolgpagina's van dit artikel.

Wat is je verdienmodel?

Je verdienmodel geeft aan op welke manier je omzet maakt. Omzet is een boekhouderswoord voor geld binnenhalen. Omzet staat los van winst. Het gaat er echt om op welke manier er geld verdiend wordt. We gaan later dieper in op het verdienmodel, want omzet en kosten gaan hand in hand om te zien of er onderaan de streep iets overblijft. In een latere publicatie gaan we daar verder op in. Begin eens met op te schrijven waaraan je gaat verdienen. Je kunt er ook wat aantallen / getallen bij schrijven. Bijvoorbeeld een geschat percentage van het totaal van je omzet. Het dwingt je na te denken over het genereren van omzet in getallen. Maar deze eerste stap, die je uiteraard later kunt verfijnen / scherpstellen, is het aangeven waarmee je geld gaat verdienen.

Enkele voorbeelden van verdienmodellen:

  • Het aanbieden van producten of diensten (omschrijf welke) tegen eenmalige betaling,
  • Het aanbieden van gratis / goedkope producten of diensten waarbij later moet worden betaald voor updates of upgrades,
  • Afrekenen op afgenomen content (Pay per view),
  • Het aanbieden van abonnementsvormen, verhuur of lease,
  • Het verkopen van advertentieruimte,
  • Het aanbrengen van klanten tegen een vergoeding,
  • Het aanbieden van producten of diensten tegen licentiekosten.

Dit zijn enkele voorbeelden. Er zullen er meer zijn. Soms kan je ook een combinatie van modellen maken. Als je er mee klaar bent, probeer het eens uit te leggen aan een kennis. Als je het meteen snapt zit je goed. Als hij / zij aangeeft het niet te snappen, dan moet je terug naar de tekentafel.

Valkuilen

De eerste valkuil is natuurlijk dit proces aan de voorkant afraffelen. Als je geen plan maakt weet je niet wat je doelen zijn. Goed plannen helpt je met rechtlijnig naar je doel gaan. Daarnaast helpt het je om wat er in jou hoofd zit begrijpbaar uit te leggen aan iemand die jou nodig heeft omdat deze persoon er zelf geen kaas van heeft gegeten. En vergeet niet, als die persoon het zelf zou kunnen had hij / zij jou niet nodig.

De volgende valkuil is aannames. De aanname dat een ander wel snapt wat je bedoelt, want "het is toch duidelijk"? Maar voor die persoon die jou nodig heeft blijkbaar niet. Dus neem even de tijd om te toetsen of iemand wat je hebt opgeschreven wel heeft begrepen. Het helpt vaak om via een vraag en antwoord spel scherp te krijgen wat er begrepen wordt, en daar waar vragen over terugkomen te verbeteren / verscherpen.

Een veel gemaakte fout is niet "door te rekenen". Je hebt een plan, iedereen begrijpt wat je gaat doen. Maar dan! Je moet starten, hebt duizend dingen aan je hoofd die ook allemaal op je bord komen als startend bedrijf. Daardoor gaat je aandacht even naar wat anders en daar gaat je begroting. Maak je eigen financiële plaatje niet te rooskleurig, en bereken kosten zoals die zijn in het slechtste geval (worst case).

Geen doelen stellen is een andere veel gemaakte fout. Je gaat van start, je begint te rennen naar wat je in je hoofd hebt. Er komt iets anders op je pad, en voor je het weet ben je aan het rennen om het rennen, en heb je niet door dat je er al voorbij bent. Stel een doel in de toekomst. Maak een tijdlijn hoe er te komen. Verdeel die tijdlijn in kleinere stukjes, en reken alle doelen ertussen uit. Het klinkt simpel, maar in de praktijk is het vaak moeilijk. Ten eerste is het stellen van doelen moeilijk, daarna is het er naar toe werken moeilijk, en vervolgens is je eraan houden moeilijk. Niet voor niets is dit een veelgemaakte fout!

Te vroeg inschrijven in de Kamer van Koophandel. Dat klinkt misschien gek, je wilt een bedrijf - DUS - je moet je inschrijven in de kamer van koophandel (KVK). De KVK vraagt je vervolgens of je al gestart bent. Nee, want ik sta nog niet in de KVK - OF - ja, want ik moet eerst gestart zijn om me in te mogen schrijven in de KVK. Oei, hoe moet dat dan? Ik maak in de praktijk mee dat mensen die al 8 jaar met een eigen bedrijf bezig zijn nog steeds geen ondernemer zijn in ogen van de Belastingdienst. Hoe zit dat? Op de website van de Belastingdienst staat een checklist die toetst of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting klik hier.

Maar ho! je bent er nog niet. Er is ook een checklist of je ondernemer bent voor de BTW. Klik hier

Tip! Schrijf je nog niet in in de kamer van koophandel als je nog niet enkele maanden tenminste minimum loon hebt binnengehaald. Dat wil niet zeggen dat je je inkomsten niet moet opgeven aan de Belastingdienst. Maar de regel is: je mag euro 1.500 belastingvrij bijverdienen, en de belastingvrije voet voor verdiensten die je wel opgeeft stond in 2022 op euro 8.700. Je kunt dus best een paar maanden minimumloon verdienen, zonder dat je je meteen druk hoeft te maken om de reactie van de Belastingdienst. Kom je boven die 1.500 dan moet je het opgeven aan het einde van het jaar. Kom je boven die 8.700 dan moet je belasting gaan betalen. Zit je er nog onder, ga dan nog niet die stap aan om je in te schrijven.

Valkuil 6 alweer. Ik zie het zeer vaak in de praktijk. Maar hou alsjeblieft deze regel aan: als je een bedrijf hebt, dan heb je een zakelijke bankrekening waar je alleen dingen mee betaald die zakelijk te verantwoorden zijn. Privè dingen betaal je privè, en als het dan toch voor de zaak is dan declareer je het. Kan je het nog niet opbrengen om de kosten van de bankrekening te betalen? Kijk dan nog even goed of je wel ondernemer bent in ogen van de Belastingdienst.

Valkuil 7. Inschrijven op het verkeerde moment. Het is misschien niet zo'n heel grote valkuil, maar je kunt jezelf een hoop ellende besparen. Schrijf je niet in in de KVK in de 2 weken voor het einde van een kwartaal. De systemen van de KVK en de Belastingdienst zijn automatisch gekoppeld. Maar zeker in deze periode heeft de Belastingdienst het heel erg druk. Je papierwerk die je nodig hebt om aangifte te doen, is dan simpelweg niet op tijd rond. En geloof me! zodra je ingeschreven bent in de KVK is er geen simpele weg terug. Je hebt meteen verplichtingen naar de Belastingdienst, en de Belastingdienst is scheutig met boetes. Daarnaast kan je als je eenmaal bent ingeschreven jezelf wel weer uitschrijven, maar dan hou je zeker een half jaar nog verplichtingen. En je moet dan toch nog de aangiften doen over dat boekjaar. Denk er niet te licht over.

En dan de grootste valkuil. Zodra je bent ingeschreven in de KVK worden je gegevens klakkeloos verkocht door de KVK. Niets druk maken om de AVG waar iedereen mee te maken heeft. De KVK geeft je adres aan iedereen die het vraagt. Je krijgt meteen telefoontjes van accountants, administratiekantoren en webbouwers. En je hebt vaak geen idee van welke kosten er gangbaar zijn. Voor je het weet zit je financieel vast aan iemand die aangeeft "Ik help je wel even". Met name de accountants en administratiekantoren hebben er het handje van om je op die manier binnen te trekken. En je kunt nu eenmaal niet overal verstand van hebben. Maar als je startkapitaal 5.000 euro is en je krijgt een aanbieding van een charismatische webbouwer die wel even voor euro 5.000 een website voor je zal maken, dan bent je door heel je budget heen. En natuurlijk, het moet een geheel zijn hoe je jezelf profileert - maar "bezint voor ge begint". En vraag gewoon even advies. Mijn advies is beschikbaar via deze website en het eerste half uur is gratis.

Mijn aanbieding is dan ook: wil je je businessplan even laten doorlezen, heb je hulp nodig bij het opzetten en formuleren van pitch, propositie of verdienmodel? Wil je weten wat voor kosten er gangbaar zijn voor diensten als domeinnamen of websites of wil je weten hoe je eenvoudig en doeltreffend je administratie kunt inrichten? Stuur me een berichtje het kost je niets en ik geef je eerlijk antwoord vanuit mijn 30 jaar werkervaring. Ik kom graag met je in contact!

 

 

 

Meer artikelen:

Concurrentie
Leveranciers
Stappenplan / ideale situatie
Exit strategie / slecht weer plan


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

27 Jun 24

Vergeet de BTW aangifte niet

2 Oct 23

Compensatie regeling E-herkenning

4 Aug 23

De Fleximaal Awards regels

13 Jul 23

Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we

30 Jun 23

De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon

Meer

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.