TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Boekhouden, hoe doe je dat?!

Veel ondernemers moeten er erg aan wennen, boekhouden. Een accountant gebruikt allemaal termen en woorden die je voor het eerst hoort, waardoor het je al snel duizelt. Maar boekhouden is echt niet moeilijk. Lees het hier, in 5 stappen.

Een publicatie van: drs Jos Faarts

Wanneer je een ZZP of kleinbedrijf hebt, dan adviseer ik dat je een (zakelijke) bankrekening neemt die je alleen voor je bedrijf gebruikt. Dat maakt dat je alles van de zaak op 1 rekening hebt staan, en dat is erg handig voor de boekhouding. Het saldo op je zakelijke bankrekening is dan tussen 1 jan en 31 dec van dat jaar verklaarbaar is door de transacties die je op de bankrekening zijn gepasseerd. Neem dat even als uitgangspunt. We moeten namelijk om goed te kunnen boekhouden een sluitende verklaring van alle transacties hebben.

Als je een rekening verstuurd, dan verwacht je (uiteindelijk) geld op de bank. Als je een rekening krijgt, dan verwacht je dat er geld van de bank wordt afgeschreven. Voor iedere regel op de bankafschrift (dat heet mutaties) moet je een verantwoording hebben. Bijvoorbeeld een factuur (rekening), of een bonnetje.

Vroeger was de handeling: Voor iedere bankmutatie de mutatie uitprinten en daar de factuur of het bonnetje aan vastnieten. Samen stop je die combinaties van mutatie en bon in een map of  klapper. Dat beschrijft dan wel het proces, maar het is niet erg van deze tijd. Niet milieuvriendelijk en arbeidsintensief.

Daarom hebben wij het digitaal gemaakt, en is het "nietje" virtueel. De combinatie van bankmutatie en factuur wordt digitaal opgeslagen. En dat doe je net zo lang tot alle mutaties op de bank verklaard zijn.

Gefeliciteerd! Nu ben je aan het boekhouden. Maar er moet nog iets gebeuren. We willen in de boekhouding natuurlijk weten hoe de kosten in elkaar zitten. Wanneer je geld uitgeeft aan je telefoon of internetverbinding dan zijn dat "communicatie kosten". Geef je geld uit aan printpapier dan zijn dat "kantoorkosten". Zo kunnen we alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf onderverdelen in kosten, door ze te "labelen". Ook dat labelen kan je digitaal, en zo verdeel je alle inkomsten en kosten volgens een bepaalde structuur. Die structuur of "schema" mag een bedrijf zelf bepalen. Wat er voor jou handig is.

Het is natuurlijk nog veel handiger als jij hetzelfde schema gebruikt als een ander bedrijf. We spreken dan van een gestandariseerd schema.

Fleximaal Community unlock Artwork

Unlock via e-mail

Win je eigen spelelement en krijg 1000 credits gratis. Je mag gratis een eigen publicatie aanmaken en daarop een spelelement toevoegen. De eerste 1000 reacties zijn gratis. Meer klanten, beter online!

Alles wat we nodig hebben is je e-mail adres. Doe je mee?

Volgende stap

Een RGS is een gestandariseerd schema. Als je RGS gebruikt dan boek je alle bankmutaties op dezelfde manier als het bedrijf om de hoek. Dat is vooral heel handig als er een controle moet worden uitgevoerd. En dan werkt het erg tijdbesparend als je de schema's al kent.

De volgende stap klik hier

Heb je vragen over boekhouden? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

27 Jun 24

Vergeet de BTW aangifte niet

2 Oct 23

Compensatie regeling E-herkenning

4 Aug 23

De Fleximaal Awards regels

13 Jul 23

Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we

30 Jun 23

De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon

Meer

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.