{{toptopic.groupname}}
{{toptopic.dateCreated | date:'dd'}}
{{toptopic.dateCreated | date:'MMM'}}
Publicatie
17 Apr 23
Gewijzigd
17 Apr 23
Categorie
boekhouden
Specialist
dhr drs Jos Faarts
Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts
Wanneer je een ZZP of kleinbedrijf hebt, dan adviseer ik dat je een (zakelijke) bankrekening neemt die je alleen voor je bedrijf gebruikt. Dat maakt dat je alles van de zaak op 1 rekening hebt staan, en dat is erg handig voor de boekhouding. Het saldo op je zakelijke bankrekening is dan tussen 1 jan en 31 dec van dat jaar verklaarbaar is door de transacties die je op de bankrekening zijn gepasseerd. Neem dat even als uitgangspunt. We moeten namelijk om goed te kunnen boekhouden een sluitende verklaring van alle transacties hebben.
Als je een rekening verstuurd, dan verwacht je (uiteindelijk) geld op de bank. Als je een rekening krijgt, dan verwacht je dat er geld van de bank wordt afgeschreven. Voor iedere regel op de bankafschrift (dat heet mutaties) moet je een verantwoording hebben. Bijvoorbeeld een factuur (rekening), of een bonnetje.
Vroeger was de handeling: Voor iedere bankmutatie de mutatie uitprinten en daar de factuur of het bonnetje aan vastnieten. Samen stop je die combinaties van mutatie en bon in een map of klapper. Dat beschrijft dan wel het proces, maar het is niet erg van deze tijd. Niet milieuvriendelijk en arbeidsintensief.
Daarom hebben wij het digitaal gemaakt, en is het "nietje" virtueel. De combinatie van bankmutatie en factuur wordt digitaal opgeslagen. En dat doe je net zo lang tot alle mutaties op de bank verklaard zijn.
Gefeliciteerd! Nu ben je aan het boekhouden. Maar er moet nog iets gebeuren. We willen in de boekhouding natuurlijk weten hoe de kosten in elkaar zitten. Wanneer je geld uitgeeft aan je telefoon of internetverbinding dan zijn dat "communicatie kosten". Geef je geld uit aan printpapier dan zijn dat "kantoorkosten". Zo kunnen we alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf onderverdelen in kosten, door ze te "labelen". Ook dat labelen kan je digitaal, en zo verdeel je alle inkomsten en kosten volgens een bepaalde structuur. Die structuur of "schema" mag een bedrijf zelf bepalen. Wat er voor jou handig is.
Het is natuurlijk nog veel handiger als jij hetzelfde schema gebruikt als een ander bedrijf. We spreken dan van een gestandariseerd schema.
Een RGS is een gestandariseerd schema. Als je RGS gebruikt dan boek je alle bankmutaties op dezelfde manier als het bedrijf om de hoek. Dat is vooral heel handig als er een controle moet worden uitgevoerd. En dan werkt het erg tijdbesparend als je de schema's al kent.
De volgende stap klik hier
Heb je vragen over boekhouden? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.