TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De Balans opmaken en jaarstukken uitdraaien

Publicatie

17 Apr 23

Gewijzigd

17 Apr 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

De Balans is een momentopname van een periode. De Balans geeft een overzicht van de waarde van het bedrijf en hoe het is gefinancierd. Lees het hier, in onze 5 stappen uitleg.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

De Jaarstukken bestaan uit een aantal componenten. De twee belangrijkste componenten zijn de Balans en de Winst- en Verliesrekening. Daarnaast is het belangrijk te weten wat de BTW aangiften zijn geweest in de 4 kwartalen van het jaar. Daarmee kan worden bepaald of er nog een extra BTW aangifte dient te worden gedaan, de zogenoemde suppletie.

Omdat we ons netjes hebben gehouden aan stap 1 zijn alle mutaties via 1 bankrekening gedaan. Daarmee klopt het banksaldo op 1 jan van het boekjaar en klopt het banksaldo op 31 dec van dat boekjaar, en alles wat er tussentijds is gemuteerd. Het kan natuurlijk zo zijn dat er ten tijde van de boeking nog geen bonnetje of factuur aanwezig was. Dan is het goed om dit nog te verwerken. Het kan ook zijn dat er wel een factuur binnengekomen is, maar dat die nog niet betaald is, of dat deze niet betaald wordt binnen de periode. Geen nood, ook dit kan nog worden rechtgezet. Wat er overblijft is een keurige logisch verklaarbare reeks van mutaties die allemaal voorzien zijn van een BTW component en een factuur / bon. Wat dit oplevert is de basis om de Balans op te maken. De Balans bestaat uit posten met moeilijk klinkende namen. Denk aan "Activa" en "Passiva". Los van die moeilijke namen is het best wel logisch. Wanneer je 1.000 euro hebt gebruikt om de kosten te betalen is het handig als je ook 1.000 euro hebt verdiend. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je 1.000 euro hebt geleend. Dan is dat vreemd geld, dat later nog terugbetaald moet worden. Het kan ook zo zijn, dat je die 1.000 euro nog moet krijgen van je klanten. In een tabel met kolommen Activa en Passiva verklaren we in specialistische termen hoe je aan het geld komt, en wat de eigenlijke "waarde" van het bedrijf is. Eén van de componenten van de Balans is de post "eigen vermogen". Die post wil de bank weten als jij geld wilt lenen. het geeft namelijk aan wat de waarde van het bedrijf is als alle schulden zijn voldaan.

De volgende belangrijke component van de jaarstukken is de Winst- en Verliesrekening. Dat zijn twee kolommen, de omzet en de kosten. Als je die twee van elkaar aftrekt weten we simpelweg of je winst hebt gemaakt, of dat je verlies hebt geleden. Door aan de labels te schuiven kan dit resultaat nog veranderen. Het is dus belangrijk dat alle labels goed staan. Als dat zo is maken we de Winst- en Verlies rekening definitief. Daarna kunnen de labels en de bedragen niet meer worden aangepast. De cijfers die dit oplevert zijn de definitieve cijfers van het boekjaar.

De vorige stap klik hier

De volgende stap klik hier

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+