TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Wat doet een directeur grootaandeelhouder nu eigenlijk, de DGA uitgelegd.

Publicatie

18 Apr 23

Gewijzigd

18 Apr 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Ben je directeur grootaandeelhouder of alleen directeur. Wat zijn de taken en bevoegdheden van een DGA en een directeur.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Een Directeur Grootaandeelhouder (DGA) is een persoon die zowel directeur als grootaandeelhouder van een BV of NV is. Hieronder vindt u een aantal taken en bevoegdheden van een DGA:

Bestuur van de onderneming: Als directeur is de DGA verantwoordelijk voor het bestuur van de onderneming. Dit omvat onder andere het nemen van beslissingen over de bedrijfsvoering en het aansturen van het personeel.

DGA

Financieel management: De DGA is verantwoordelijk voor het financiële management van de onderneming, waaronder het opstellen van een budget, het beheer van de financiën en het nemen van beslissingen over investeringen.

Strategieontwikkeling: De DGA speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de strategie van de onderneming. Hij of zij bepaalt de koers van de onderneming en stelt doelen vast.

Aansturing en motivatie van personeel: Als leidinggevende van de onderneming is de DGA verantwoordelijk voor het aansturen en motiveren van het personeel. Dit omvat onder andere het geven van instructies, het stellen van doelen en het beoordelen van prestaties.

Vertegenwoordiging van de onderneming: Als grootaandeelhouder heeft de DGA een belangrijke stem in de besluitvorming van de onderneming en vertegenwoordigt hij of zij de onderneming in onderhandelingen en overleggen met externe partijen.

Bevoegdheid tot dividenduitkering: Als grootaandeelhouder heeft de DGA de bevoegdheid om besluiten te nemen over dividenduitkeringen aan de aandeelhouders.

Het is belangrijk op te merken dat de precieze taken en bevoegdheden van een DGA kunnen verschillen, afhankelijk van de statuten van de onderneming en de afspraken die zijn gemaakt tussen de aandeelhouders en het management.

Directeur

Een directeur heeft als belangrijkste taak om het dagelijks bestuur van een onderneming te voeren en het beleid uit te voeren dat is vastgesteld door de Raad van Bestuur of de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Hieronder vindt u een aantal taken en bevoegdheden van een directeur:

Bestuur van de onderneming: De directeur is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de onderneming en het nemen van beslissingen over de bedrijfsvoering. Hij of zij stuurt het personeel aan en is verantwoordelijk voor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

Financieel management: De directeur is verantwoordelijk voor het financiële management van de onderneming, waaronder het opstellen van een budget, het beheer van de financiën en het nemen van beslissingen over investeringen.

Strategieontwikkeling: De directeur speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de strategie van de onderneming. Hij of zij bepaalt de koers van de onderneming en stelt doelen vast.

Aansturing en motivatie van personeel: Als leidinggevende van de onderneming is de directeur verantwoordelijk voor het aansturen en motiveren van het personeel. Dit omvat onder andere het geven van instructies, het stellen van doelen en het beoordelen van prestaties.

Vertegenwoordiging van de onderneming: De directeur vertegenwoordigt de onderneming in onderhandelingen en overleggen met externe partijen. Hij of zij heeft de bevoegdheid om namens de onderneming contracten af te sluiten en besluiten te nemen over bijvoorbeeld investeringen en samenwerkingen.

Het is belangrijk op te merken dat de precieze taken en bevoegdheden van een directeur kunnen verschillen, afhankelijk van de organisatiestructuur van de onderneming en de afspraken die zijn gemaakt tussen de Raad van Bestuur, de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en het management.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+