Een publicatie van: drs Jos Faarts
Een Directeur Grootaandeelhouder (DGA) is een persoon die zowel directeur als grootaandeelhouder van een BV of NV is. Hieronder vindt u een aantal taken en bevoegdheden van een DGA:
Bestuur van de onderneming: Als directeur is de DGA verantwoordelijk voor het bestuur van de onderneming. Dit omvat onder andere het nemen van beslissingen over de bedrijfsvoering en het aansturen van het personeel.
Financieel management: De DGA is verantwoordelijk voor het financiële management van de onderneming, waaronder het opstellen van een budget, het beheer van de financiën en het nemen van beslissingen over investeringen.
Strategieontwikkeling: De DGA speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de strategie van de onderneming. Hij of zij bepaalt de koers van de onderneming en stelt doelen vast.
Aansturing en motivatie van personeel: Als leidinggevende van de onderneming is de DGA verantwoordelijk voor het aansturen en motiveren van het personeel. Dit omvat onder andere het geven van instructies, het stellen van doelen en het beoordelen van prestaties.
Vertegenwoordiging van de onderneming: Als grootaandeelhouder heeft de DGA een belangrijke stem in de besluitvorming van de onderneming en vertegenwoordigt hij of zij de onderneming in onderhandelingen en overleggen met externe partijen.
Bevoegdheid tot dividenduitkering: Als grootaandeelhouder heeft de DGA de bevoegdheid om besluiten te nemen over dividenduitkeringen aan de aandeelhouders.
Het is belangrijk op te merken dat de precieze taken en bevoegdheden van een DGA kunnen verschillen, afhankelijk van de statuten van de onderneming en de afspraken die zijn gemaakt tussen de aandeelhouders en het management.
Een directeur heeft als belangrijkste taak om het dagelijks bestuur van een onderneming te voeren en het beleid uit te voeren dat is vastgesteld door de Raad van Bestuur of de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Hieronder vindt u een aantal taken en bevoegdheden van een directeur:
Bestuur van de onderneming: De directeur is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de onderneming en het nemen van beslissingen over de bedrijfsvoering. Hij of zij stuurt het personeel aan en is verantwoordelijk voor het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.
Financieel management: De directeur is verantwoordelijk voor het financiële management van de onderneming, waaronder het opstellen van een budget, het beheer van de financiën en het nemen van beslissingen over investeringen.
Strategieontwikkeling: De directeur speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de strategie van de onderneming. Hij of zij bepaalt de koers van de onderneming en stelt doelen vast.
Aansturing en motivatie van personeel: Als leidinggevende van de onderneming is de directeur verantwoordelijk voor het aansturen en motiveren van het personeel. Dit omvat onder andere het geven van instructies, het stellen van doelen en het beoordelen van prestaties.
Vertegenwoordiging van de onderneming: De directeur vertegenwoordigt de onderneming in onderhandelingen en overleggen met externe partijen. Hij of zij heeft de bevoegdheid om namens de onderneming contracten af te sluiten en besluiten te nemen over bijvoorbeeld investeringen en samenwerkingen.
Het is belangrijk op te merken dat de precieze taken en bevoegdheden van een directeur kunnen verschillen, afhankelijk van de organisatiestructuur van de onderneming en de afspraken die zijn gemaakt tussen de Raad van Bestuur, de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en het management.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Vergeet de BTW aangifte niet
Compensatie regeling E-herkenning
De Fleximaal Awards regels
Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we
De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon
Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.