TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Welke rechtsvorm moet je nu eigenlijk kiezen als starter?

Als je een bedrijf gaat beginnen dan kan je kiezen uit rechtsvormen. De meest bekende is de eenmanszaak of de BV. Maar er zijn meer mogelijkheden en structuren.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Bij alle rechtsvormen gaat het om aansprsakelijkheid. De eigenaar van de eenmanszaak is hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Ga je aan personeel beginnen dan is het heel belangrijk om je ook te laten informeren over de aansprakelijkheid van je bedrijf. Een BV is een rechtsvorm die "beperkt aansprakelijk" is. Bovendien bestaan er structuren waarbij er bijvoorbeeld 2 BV's worden opgericht. De ene BV als holding en de andere BV als werkmaatschappij. 

Rechtsvormen

Nederland kent verschillende rechtsvormen voor bedrijven, waarbij de meest voorkomende de volgende zijn:

Eenmanszaak: Een bedrijf dat door één persoon wordt gerund en waarbij de ondernemer volledig aansprakelijk is voor alle financiële verplichtingen van het bedrijf.

Vennootschap onder firma (VOF): Een bedrijf dat wordt gerund door twee of meer personen die samen de onderneming aangaan. De vennoten zijn gezamenlijk aansprakelijk voor alle financiële verplichtingen van het bedrijf.

Besloten vennootschap (BV): Een bedrijf dat een aparte rechtspersoonlijkheid heeft en waarbij de aandeelhouders alleen aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij hebben ingelegd. Een BV wordt bestuurd door een directie die verantwoording aflegt aan de aandeelhouders.

Naamloze vennootschap (NV): Een bedrijf dat een aparte rechtspersoonlijkheid heeft en waarbij de aandeelhouders alleen aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij hebben ingelegd. Een NV heeft een Raad van Bestuur die verantwoording aflegt aan de aandeelhouders.

Coöperatie: Een bedrijf dat wordt gerund door leden die gezamenlijk eigenaar zijn van de onderneming. Een coöperatie heeft een aparte rechtspersoonlijkheid en de leden zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij hebben ingelegd.

Vereniging: Een bedrijf dat wordt gerund door leden die gezamenlijk eigenaar zijn van de onderneming. Een vereniging heeft een aparte rechtspersoonlijkheid en de leden zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij hebben ingelegd.

Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende soorten bedrijven. Bij het kiezen van een rechtsvorm is het belangrijk om te kijken naar factoren als de omvang van het bedrijf, de aard van de activiteiten, de gewenste mate van aansprakelijkheid en de fiscale aspecten van de rechtsvorm.

Kiezen / structureren

Je kunt de zaak maar een keer oprichten, het is dus belangrijk dat je de juiste keuzen en overwegingen maakt. En alles kost meteen geld om het te herstellen en vaak worden de juiste vragen niet gesteld bij het oprichten bij de notaris.

Eenmanszaak

De eenmanszaak is heel eenvoudig om op te richten. Je gaat naar de KVK en schrijft je in. De eenmanszaak is dan ook bedoeld voor 1 persoon (maar dat hoeft geen man te zijn, vrouwen mogen ook). Maar let op!! Er is geen weg terug. Eens ingeschreven beginnen er ook een hele hoop verplichtingen en regels. Je moet bijvoorbeeld BTW aangifte doen en aangifte doen aan het einde van het jaar. Je moet je dus goed inlezen in wat er op je af komt, of mij even bellen: 076 205 09 73.

BTW aangifte doe je aan het einde van het kwartaal en je hebt er een maand de tijd voor. Het kan zijn dat er redenen zijn om maandelijks aangifte te doen, maar daar gaan we vooralsnog even niet vanuit.

VOF

De vennootschap onder firma is een samenwerking tussen verschillende mensen. Vaak binnen een logische samenwerking, bijvoorbeeld een schilder en een behanger werken samen. De VOF is hoofdelijk aansprakelijk. Jij kunt dus moeten opdraaien voor de schulden van die persoon waarmee je de VOF hebt.

BV

De Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is een fijne rechtsvorm. De keuze voor de BV is vaak een fiscale keuze. Je bent volgens een fiscalist niet aan een BV toe als je niet circa 140k op jaar  winst maakt. Echter, er zijn meer keuzen om een BV op te richten. De aansprakelijkheid tussen partners bijvoorbeeld. Bij de VOF ben je beide volledig aansprakelijk en bij de BV alleen aansprakelijk tot het ingelegde kapitaal. En dat kan al met een kapitaal van 1 euro. De BV moet worden opgericht via de notaris. De kosten zullen rond de 350 tot 750 euro bedragen. Dan moet je waarschijnlijk wel online oprichten. Als je ook echt bij jou in de buurt wilt oprichten of als je heel specifieke wensen hebt kan het wel oplopen tot net onder de 2.000 euro.

NV

Minder bekend en minder geliefd is de naamloze vennootschap. Het werkt hetzelfde als bij de BV, echter er zijn voordelen. Als er een aandeelhouder moet worden toegevoegd dan kan dat met de BV alleen door normaals naar de notaris te gaan. Bij de NV is er na de oprichting sprake van een aandeelhouders register. Stel je hebt een BV en een goed idee waarvoor extern geld moet worden aangetrokken. Je kent een bedrijf dat wel mee durft te investeren. Vaak kiest dan die investeerder voor het onderpand voor de investering in de vorm van een aandeel, eventueel zelfs met zeggenschap. Met de BV moet je dan naar de notaris. Dan moet de nieuwe aandeelhouder worden bijgeschreven. Je doet je ding, betaald de investerende aandeelhouder terug en je schrijft deze weer uit via nogmaals de notaris. Dat is dan een behoorlijk dure manier van lenen! Je betaalt immers tweemaal de notaris en waarschijnlijk ook nog de rente en aflossing op het externe kapitaal.

Bij de NV kan je die externe investeerder tijdelijk inschrijven in het aandeelhoudersregister. En dan dan na afronden en uitbetaling deze investeerder weer uitschrijven.

STAK

Bij de NV kon vroeger gekozen worden voor aandelen aan toonder. Dat mag niet meer van de wetgever. Wat er wel mogelijk is, is het oprichten van een beherende stichting die de handel in aandelen beheert. Bij de BV en NV moet er namelijk jaarlijks een sluitende aandeelhoudersvergadering worden belegd. Als je alle aandelen her en der hebt verspreid dan is het heel moeilijk om alle aandeelhouders gelijktijdig bij elkaar te krijgen. De stichting aandeelhouders administratie kantoor (STAK) is in dit geval de vertegenwoordiging van de aandeelhouders in die aandeelhoudersvergadering. Daarmee is de (holding) BV van de eigenaars en de STAK verplicht op de aandeelhoudersvergadering, maar niet verplicht alle aandeelhouders die via de STAK aandelen van de BV of NV hebben.

Wil je zelf een bedrijf oprichten en wil je niet al je geld meteen aan je accountant weggeven? Bel dan even voor een vrijblijvend advies.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

23 Jan 24

Vergeet de BTW aangifte niet

2 Oct 23

Compensatie regeling E-herkenning

4 Aug 23

De Fleximaal Awards regels

13 Jul 23

Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we

30 Jun 23

De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon

Meer
Minder
30 Jun 23

Privegebruik

29 Jun 23

BTW aangifte voor starters

29 Jun 23

BTW aangifte voor MKB

20 Jun 23

BTW aangifte tweede kwartaal 2023

24 May 23

Loon uitkeren uit de onderneming

24 May 23

Privegebruik

24 May 23

Wat is de taak van het UWV

24 May 23

Waar kan je terecht bij geschillen met de overheid

24 May 23

Accijns

24 May 23

Wat te doen bij een belastingcontrole

24 May 23

De belastingplannen voor 2024

24 May 23

De regels rondom het thuiskantoor

24 May 23

De regels voor woon-werk verkeer

9 May 23

De Balans in Balans eenvoudiger boekhouden

9 May 23

Winst of verlies zelf aan de knoppen

9 May 23

Even reserveren, een van de knoppen beschikbaar binnen de balans

9 May 23

Eigen vermogen. Wanneer wel en wanneer niet.

9 May 23

Lenen bij de bank? Of alternatieven.

9 May 23

Schulden met je bedrijf. Zo kom je er van af.

9 May 23

Lease of huur. Let op eigendom bij financial lease.

9 May 23

Bedrijfsovername. De regels.

9 May 23

Bedrijfsverkoop of -aankoop. Waar op te letten.

9 May 23

Einde van je eenmanszaak of VOF

8 May 23

Aanmerkelijk belang

8 May 23

Nieuwe toevoeging aan wet rondom turbo liquidatie

8 May 23

Boekhouden en Auto van de zaak

24 Apr 23

E-herkenning subsidie

20 Apr 23

Maatwerk publicaties

20 Apr 23

Voorbeeld_footer_L

20 Apr 23

Voorbeeld_footer_M

20 Apr 23

Voorbeeld_footer_R

19 Apr 23

Hoe werken spelelementen

19 Apr 23

Een spelelement toevoegen

19 Apr 23

Het spelelement viral loop toevoegen

19 Apr 23

Een open vraag spelelement

18 Apr 23

Boete

18 Apr 23

Kamer van Koophandel

18 Apr 23

Deponeren jaarstukken bij KVK

18 Apr 23

De rechten en plichten van de DGA

18 Apr 23

Rechtsvormen in Nederland

18 Apr 23

Belasting ontwijken

17 Apr 23

Boekhouden hoe doe je dat

17 Apr 23

Een RGS (boekhoudschema) gebruiken

17 Apr 23

BTW aangifte doen bij de Belastingdienst

17 Apr 23

De Balans opmaken en jaarstukken uitdraaien

17 Apr 23

Inzicht in de cijfers

14 Apr 23

Een keurmerk voor MKB

14 Apr 23

RGS referentie grootboek schema

14 Apr 23

Boekhoudhulpen

4 Apr 23

Werken aan kwaliteit

29 Mar 23

Offerte een juridisch document

29 Mar 23

Factuur kwaliteitsaspecten

29 Mar 23

Registraties van uren en kilometers

29 Mar 23

Kilometerregistratie

7 Feb 23

Starten met Fleximaal Community

13 Jan 23

Valkuilen waar starters mee te maken krijgen

13 Jan 23

Financieel plannen in je businessplan

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.