TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Belasting ontwijken is legaal, belasting ontduiken niet

Publicatie

18 Apr 23

Gewijzigd

18 Apr 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Belasting betalen. We hebben er een hekel aan. Onze maatschappij draait op betaalde belastingen. Het lijkt er vaak op dat diegenen die het eigenlijk niet kwijt kunnen voor de meeste belastingen opdraaien terwijl diegene die het makkelijk kwijt kunnen liever betalen voor een constructie om zoveel mogelijk te ontwijken. Hoe doen ze dat toch.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Belastingontwijking is het legaal vermijden van belastingbetalingen door middel van slimme en creatieve belastingconstructies die gebruikmaken van de verschillen in belastingwetten tussen landen. Het doel van belastingontwijking is om de belastingdruk te verlagen of helemaal te vermijden, waardoor de winst van een bedrijf wordt gemaximaliseerd.

Belastingontwijking wordt vaak gedaan door multinationale ondernemingen, die hun bedrijfsactiviteiten in verschillende landen hebben en de mogelijkheid hebben om hun winst te verschuiven naar landen met lage belastingtarieven. Hierdoor betalen ze minder belastingen dan ze zouden moeten betalen als ze al hun winst in het land van herkomst zouden belasten.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen belastingontwijking en belastingontduiking. Belastingontduiking is het illegaal niet betalen van belastingen, terwijl belastingontwijking legaal is, maar soms als immoreel wordt beschouwd vanwege het ontwijken van belastingen die mogelijk bijdragen aan de samenleving en het algemeen belang.

Hoe werkt dat dan?

  • Belastingontwijking werkt door gebruik te maken van verschillende fiscale regelingen en structuren om belastingen te minimaliseren of te vermijden. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe belastingontwijking kan werken:
  • Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun winsten te verplaatsen naar landen met een lager belastingtarief, door bijvoorbeeld het openen van dochterondernemingen of het verplaatsen van intellectuele eigendom naar landen met een gunstig belastingklimaat. Dit wordt vaak gedaan door multinationale bedrijven.
  • Bedrijven kunnen gebruikmaken van belastingvrije zones of vrijhandelszones om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren. In deze zones hoeft geen belasting te worden betaald over de winst die daar wordt gemaakt.
  • Bedrijven kunnen gebruikmaken van fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals belastingkredieten of belastingaftrekposten, om hun belastingverplichtingen te verminderen.
  • Bedrijven kunnen gebruikmaken van belastingparadijzen, zoals offshore-bedrijven, waar geen of lage belastingen worden geheven. Dit wordt vaak gedaan door individuen en bedrijven met hoge inkomens of vermogens.
  • Bedrijven kunnen gebruikmaken van ingewikkelde financiële constructies en afspraken om belasting te ontwijken, zoals het gebruik van speciale doelvennootschappen, transfer pricing en hybride entiteiten.

Belastingontwijking is niet illegaal zolang het binnen de grenzen van de wet blijft. Echter, sommige vormen van belastingontwijking worden beschouwd als moreel verwerpelijk en kunnen leiden tot veranderingen in belastingwetten en internationale belastingovereenkomsten.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+