TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De balans Activa en Passiva

Publicatie

9 May 23

Gewijzigd

9 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Op de balans van een bedrijf staan de financiële overzichten die de financiële positie van het bedrijf op een bepaald moment weergeven.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

 De balans bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Activa: Dit zijn de bezittingen van het bedrijf, zoals contant geld, banktegoeden, voorraden, vastgoed, machines, vorderingen op klanten en intellectuele eigendommen.

  2. Passiva: Dit zijn de schulden en verplichtingen van het bedrijf, zoals leningen, leverancierskrediet, uitstaande facturen, belastingverplichtingen en voorzieningen.

De balans volgt de boekhoudkundige formule "Activa = Passiva", wat betekent dat de totale waarde van de activa gelijk moet zijn aan de totale waarde van de passiva. Dit weerspiegelt het principe van dubbel boekhouden, waarbij elke transactie een gelijke impact heeft aan beide zijden van de balans.

De balans geeft inzicht in de financiële gezondheid en solvabiliteit van het bedrijf. Het laat zien welke middelen het bedrijf bezit, welke financiële verplichtingen het heeft en wat het eigen vermogen is. Dit stelt belanghebbenden, zoals investeerders, crediteuren en management, in staat om een goed beeld te krijgen van de financiële positie van het bedrijf en om beslissingen te nemen op basis van deze informatie.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+