TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De conjunctuur staat onder druk. De tijden veranderen. Tijd dus om administratief in de kristallen bol te kijken.

Publicatie

9 May 23

Gewijzigd

9 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Uiteraard, niemand kan accuraat de toekomst voorspellen. Die glazen bol in er niet. Maar voor de boekhouder zijn er wel handige tools in het arsenaal van de winst en verlies resultaten.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Wanneer je verwacht dat er in een komende periode een grote uitgave gedaan moet worden, dan kan je dat in de boekhouding verwerken. Een reservering in het ene jaar druk de winst, en voorkomt dat je veel Belasting moet betalen. Wanneer de uitgaven worden gedaan heft het de reservering op en daar is veel in te halen.

Bij het administratief verwerken van reserveringen zijn er enkele algemene regels die gevolgd kunnen worden. Het specifieke proces kan echter variëren afhankelijk van het type reservering en de boekhoudstandaarden die worden gebruikt. Hier zijn enkele veelvoorkomende regels rondom het administratief verwerken van reserveringen:

  1. Identificatie van reserveringen: Identificeer duidelijk welke reserveringen moeten worden verwerkt. Dit kunnen reserveringen zijn voor kosten, belastingen, garanties, oninbare vorderingen, onderhoud of andere verplichtingen die in de toekomst moeten worden voldaan.

  2. Boekhoudkundige behandeling: Bepaal de juiste boekhoudkundige behandeling van de reservering op basis van de geldende boekhoudregels en -principes. Dit kan betrekking hebben op het maken van een voorziening, het opnemen van een passief, het creëren van een aparte reserveringsrekening of andere boekhoudkundige methoden.

  3. Bedrag van de reservering: Bepaal het bedrag dat moet worden gereserveerd op basis van redelijke schattingen en relevante informatie. Dit kan gebaseerd zijn op historische gegevens, toekomstige verwachtingen, ervaringscijfers of andere relevante factoren.

  4. Documentatie en ondersteuning: Zorg voor voldoende documentatie en ondersteunend bewijs voor de reservering. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit contracten, juridische documenten, calculaties, analyses of andere relevante informatie die de noodzaak en het bedrag van de reservering onderbouwen.

  5. Periodieke evaluatie: Evalueer regelmatig de reserveringen om ervoor te zorgen dat ze nog steeds adequaat zijn. Pas de reserveringen indien nodig aan op basis van veranderende omstandigheden, nieuwe informatie of herziening van schattingen.

  6. Toelichting in de jaarrekening: Neem een toelichting op in de jaarrekening waarin de reserveringen worden verklaard en gedetailleerd worden beschreven. Dit helpt de gebruikers van de jaarrekening, zoals investeerders, crediteuren en andere belanghebbenden, om inzicht te krijgen in de aard en omvang van de reserveringen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de specifieke regels en vereisten voor het administratief verwerken van reserveringen kunnen variëren afhankelijk van de boekhoudstandaarden die worden gebruikt (bijv. IFRS of GAAP), de aard van de reservering en de specifieke omstandigheden van het bedrijf. Raadpleeg daarom altijd een professionele accountant of financieel adviseur om te zorgen voor naleving van de relevante regels en voorschriften.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+