TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Wat is eigen vermogen en waar wordt het voor gebruikt

Publicatie

9 May 23

Gewijzigd

9 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Eigen vermogen verwijst naar het deel van de financiële middelen van een bedrijf dat toebehoort aan de eigenaren of aandeelhouders. Het vertegenwoordigt het verschil tussen de activa van het bedrijf en de verplichtingen (schulden).

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Eigen vermogen wordt ook wel het nettovermogen of het eigen kapitaal genoemd. Het eigen vermogen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden binnen een bedrijf:

  1. Financiering: Eigen vermogen vormt een bron van financiering voor een bedrijf. Het vertegenwoordigt het geld dat door de eigenaren is geïnvesteerd of de winst die in het bedrijf is behouden. Het kan worden gebruikt om activa aan te schaffen, investeringen te doen, lopende bedrijfskosten te dekken of groei te stimuleren.

  2. Bedrijfscontinuïteit: Het eigen vermogen speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de financiële stabiliteit en continuïteit van een bedrijf. In tijden van financiële moeilijkheden kan het eigen vermogen worden gebruikt om verliezen op te vangen en het bedrijf draaiende te houden. Het biedt een buffer tegen onvoorziene omstandigheden en helpt het bedrijf te overleven in uitdagende tijden.

  3. Investeringen en groei: Eigen vermogen kan worden gebruikt om nieuwe investeringen te financieren en het bedrijf uit te breiden. Het stelt het management in staat om kapitaal te alloceren naar nieuwe projecten, uitbreiding van activiteiten, overnames of andere strategische initiatieven. Het eigen vermogen fungeert als een bron van interne financiering voor groei en ontwikkeling.

  4. Uitkeringen aan aandeelhouders: Het eigen vermogen stelt een bedrijf in staat om winsten uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden of terugkoop van eigen aandelen. Dit beloont de aandeelhouders voor hun investering en biedt hen een rendement op hun kapitaal.

Het eigen vermogen wordt ook beschouwd als een maatstaf voor de financiële gezondheid en solvabiliteit van een bedrijf. Een hoger eigen vermogen geeft aan dat het bedrijf minder afhankelijk is van externe financiering en een grotere buffer heeft tegen financiële risico's.

Het beheer van het eigen vermogen is een belangrijke verantwoordelijkheid van het management van een bedrijf, omdat het de kapitaalstructuur en de financiële positie van het bedrijf beïnvloedt.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+