TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Is je bedrijf nog rendabel?

Soms kom je voor de vraag: "Is mijn bedrijf nog rendabel?".

Een publicatie van: drs Jos Faarts

Het is zo simpel, je hebt een plan, maakt een overzichtje, en schrijft je in in de Kamer van Koophandel (KVK). Hoera, je hebt een bedrijf. En het hebben van een eigen bedrijf gaat over meer dan alleen maar geld. Het gaat om vrijheid, passie, en liefde voor je vak. Maar af en toe is er het moment: waar doe ik het voor.

Is je bedrijf nog rendabel?

Wanneer je een BV hebt, dan moet je ieder jaar je jaarstukken maken. Om de jaarstukken te maken (en vast te stellen) is een sluitende aandeelhoudersverghadering noodzakelijk. Als daaruit blijkt dat de kosten gedurende langere tijd hoger zijn dan de baten, dan kan je als ondernemer overwegen om het bedrijf te beeindigen. 

Maar hoe pak je dat aan? Er zijn bijvoorbeeld nog wel schulden aan de Belastingdienst, de Gemeente of aan het UWV. Het beeindigen van een BV of NV verloopt via een liquidatie. Wanneer een bedrijf failliet gaat dan worden de eigendommen van het bedrijf verkocht om zo veel mogelijk geld op te halen. Dat proces verloopt via de rechtbank en een curator.

Zelf liquideren

Wanneer je besluit dat het bedrijf niet meer rendeert dan mag je ook zelf je BV of NV opheffen. Dat kan je het beste via een advocaat doen. De advocaat zorgt dat er geen stappen worden overgeslagen en maakt verslag van de sluitende aandeelhoudersvergadering en de daarin genomen besluiten. Via een tweetal formulieren die je inlevert bij de KVK en de melding waarom het bedrijf is opgeheven, is je bedrijf opgeheven. Schuldeisers zullen dan geen verhaal meer kunnen halen. Tenzij er aanwijzingen zijn voor fraude. Dan kan een schuldeiser via de rechtbank proberen verhaal te halen. Maar omdat het bedrijf niet meer bestaat resteert er alleen nog bestuursaansprakelijkheid. En bestuursaansprakelijkheid is moeilijk hard te maken voor een rechtbank. Uiteraard mag een turbo liquidatie niet gebruikt worden om schuldeisers te benadelen. De jaarstukken en alle onderliggende stukken dienen 7 jaar plus het lopende jaar worden bewaard.

De regels rondom de turbo liquidatie

Een "turbo liquidatie" is een term die wordt gebruikt om een versnelde liquidatieprocedure van een bedrijf te beschrijven. Het is belangrijk op te merken dat de specifieke regels en procedures kunnen variëren per land en jurisdictie. Hier is een algemene beschrijving van hoe een turbo liquidatie kan werken:

  1. Besluitvorming: Het proces begint meestal met de besluitvorming van de aandeelhouders van het bedrijf. Ze moeten unaniem overeenkomen dat het bedrijf moet worden geliquideerd en dat een turbo liquidatieprocedure wordt gevolgd. Dit kan worden bereikt door middel van een aandeelhoudersvergadering of schriftelijke toestemming.

  2. Benoeming van een vereffenaar: Na het besluit tot liquidatie moet er een vereffenaar worden benoemd. De vereffenaar kan een natuurlijke persoon zijn of een professioneel liquidatiebedrijf. Hun rol is om het proces van de liquidatie te beheren en ervoor te zorgen dat de activa van het bedrijf worden gerealiseerd en gebruikt om eventuele schulden af te lossen.

  3. Vermogensrealisatie: De vereffenaar zal de activa van het bedrijf verzamelen en te gelde maken. Dit kan onder meer het verkopen van eigendommen, het innen van openstaande vorderingen, het liquideren van voorraden en het vereffenen van andere activa om geld te genereren.

  4. Schulden aflossen: Met de opbrengst van de activaverkoop zal de vereffenaar de schulden van het bedrijf aflossen. Dit omvat het betalen van crediteuren, het aflossen van leningen en het afhandelen van andere financiële verplichtingen.

  5. Vereffening van het resterende vermogen: Als er na het aflossen van alle schulden nog activa overblijven, zal de vereffenaar het resterende vermogen verdelen onder de aandeelhouders volgens de wettelijke voorschriften of de statuten van het bedrijf.

  6. Beëindiging van de entiteit: Na afronding van de liquidatieprocedure zal de vereffenaar de nodige stappen ondernemen om de entiteit formeel te beëindigen. Dit omvat het indienen van de vereiste documenten bij de relevante autoriteiten en het afmelden van het bedrijf bij het handelsregister.

Het is essentieel om te vermelden dat turbo liquidatie soms controversieel kan zijn en potentieel misbruikt kan worden. Het is daarom van groot belang dat de betrokken partijen zich houden aan de geldende wet- en regelgeving en advies inwinnen bij juridische professionals of specialisten op het gebied van insolventie en liquidatie.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

27 Jun 24

Vergeet de BTW aangifte niet

2 Oct 23

Compensatie regeling E-herkenning

4 Aug 23

De Fleximaal Awards regels

13 Jul 23

Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we

30 Jun 23

De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon

Meer

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.