TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Lease kan ook voor jou voordelen hebben.

Publicatie

9 May 23

Gewijzigd

9 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Lease is een overeenkomst tussen twee partijen, waarbij de eigenaar van een activum (de lessor) het recht verleent aan een andere partij (de lessee) om het activum gedurende een bepaalde periode te gebruiken in ruil voor betalingen.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Het activum kan bijvoorbeeld een auto, machine, gebouw of apparatuur zijn.

Bij een leaseovereenkomst betaalt de lessee regelmatig een afgesproken bedrag, meestal in de vorm van leasebetalingen, aan de lessor. De voorwaarden van de lease, zoals de duur van de lease, het bedrag van de betalingen en andere bepalingen, worden vastgelegd in het leasecontract.

Er zijn verschillende soorten leases, waaronder financiële lease en operationele lease:

  1. Financiële lease: Bij financiële lease wordt de lessee beschouwd als de economische eigenaar van het activum gedurende de leaseperiode. De lessee draagt vaak de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de verzekering van het activum. Aan het einde van de leaseperiode heeft de lessee meestal de optie om het activum te kopen tegen een vooraf bepaalde restwaarde.

  2. Operationele lease: Bij operationele lease blijft de lessor de juridische eigenaar van het activum en draagt deze de verantwoordelijkheid voor onderhoud en verzekering. De lessee maakt gebruik van het activum gedurende de leaseperiode, maar heeft geen eigendomsrechten. Aan het einde van de leaseperiode wordt het activum doorgaans teruggegeven aan de lessor, hoewel er soms opties zijn voor verlenging of aankoop.

Lease kan voordelen bieden aan zowel de lessor als de lessee. Voor de lessee kan lease bijvoorbeeld helpen bij het verkrijgen van toegang tot kapitaalgoederen zonder grote initiële investeringen en kan het flexibiliteit bieden in termen van het upgraden van apparatuur of het aanpassen van de capaciteit aan de behoeften van het bedrijf. Voor de lessor kan lease een bron van inkomsten zijn en het risico van waardevermindering van activa verminderen.

Het is belangrijk om op te merken dat leaseovereenkomsten juridische en financiële verplichtingen met zich meebrengen, en het is raadzaam om advies in te winnen bij experts op het gebied van leasing en contracten alvorens een leaseovereenkomst aan te gaan.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+