TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Bedrijfsovername

Publicatie

9 May 23

Gewijzigd

9 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Bij een bedrijfsovername komt er veel kijken en het proces kan complex zijn. Er moet goed in kaart worden gebracht wat de waarde in het bedrijf is en wat de schulden zijn. Er is een belangrijk gezegde "er zijn lijken uit de kast gekomen". Het is dus heel belangrijk om de juiste vragen te stellen. Er zijn professionals die dit proces kunnen begeleiden.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Hier zijn enkele belangrijke aspecten waarmee bij bedrijfsovername  rekening moet worden gehouden:

  1. Due diligence: Dit is een grondig onderzoek naar het bedrijf dat u wilt overnemen. Het omvat het analyseren van financiële gegevens, activa en verplichtingen, klantenbestanden, werknemers, juridische documenten en andere relevante informatie. Het doel is om een goed begrip te krijgen van de waarde, sterke punten, zwaktes en risico's van het bedrijf.

  2. Waardering: Het bepalen van de waarde van het bedrijf is essentieel bij een overname. Dit kan gebaseerd zijn op verschillende methoden, zoals de inkomstenbenadering, de marktbenadering of de activabenadering. Een professionele waarderingsexpert kan helpen bij het vaststellen van een eerlijke en redelijke prijs.

  3. Onderhandelingen: Zodra u interesse heeft in een bedrijf en een waardering heeft gedaan, moeten er onderhandelingen plaatsvinden over de voorwaarden van de overname. Dit omvat zaken als de koopprijs, betalingsvoorwaarden, garanties en overeenkomsten met betrekking tot de overdracht van activa, overname van werknemers, enzovoort.

  4. Financiering: Het verkrijgen van financiering voor de overname kan een uitdaging zijn. U kunt eigen vermogen inbrengen, gebruikmaken van bankleningen, investeerders aantrekken of andere financieringsbronnen verkennen. Het is belangrijk om een gedegen financieel plan op te stellen en te zorgen voor de nodige financiering om de overname te kunnen realiseren.

  5. Juridische en contractuele aspecten: Bij een bedrijfsovername zijn er verschillende juridische en contractuele aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Dit omvat het opstellen van overnamecontracten, aandelenoverdrachtsdocumenten, arbeidsovereenkomsten, geheimhoudingsovereenkomsten en eventuele andere vereiste documenten. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alles correct en rechtsgeldig is.

  6. Integratie na overname: Na de daadwerkelijke overname begint het proces van integratie. Dit omvat het samenvoegen van bedrijfsprocessen, systemen, werknemers en culturen. Het succes van de overname hangt mede af van een effectieve integratie en het creëren van synergieën tussen de overgenomen onderneming en uw eigen organisatie.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste aspecten bij een bedrijfsovername. Het is raadzaam om een team van professionals in te schakelen, zoals advocaten, accountants en bedrijfsadviseurs, om u te begeleiden en te ondersteunen gedurende het hele proces.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+