TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Wanneer je wilt stoppen met je eenmanszaak of VOF bedrijf moet je goed opletten in verband met de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Publicatie

9 May 23

Gewijzigd

9 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Bij het beëindigen van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) zijn er verschillende belangrijke aspecten waarop je moet letten.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

  1. Opzeggingsovereenkomst: Als je een vof hebt, moet je een opzeggingsovereenkomst opstellen en ondertekenen waarin de beëindiging van de vof wordt vastgelegd. Hierin worden zaken zoals de einddatum, de verdeling van activa en passiva, de verantwoordelijkheden van elke vennoot en andere relevante afspraken vastgelegd.

  2. Informeer relevante instanties: Meld de beëindiging van je bedrijf aan relevante instanties, zoals de Kamer van Koophandel (KvK), de Belastingdienst en eventuele brancheorganisaties. Hierdoor voorkom je dat je nog langer verplichtingen hebt als ondernemer.

  3. Afwikkeling van verplichtingen: Zorg ervoor dat alle openstaande verplichtingen worden afgehandeld voordat je het bedrijf beëindigt. Dit omvat het betalen van schulden, facturen van leveranciers en het regelen van eventuele openstaande belastingzaken. Sluit alle lopende contracten, zoals huurovereenkomsten, verzekeringen en servicecontracten.

  4. Activa en passiva: Maak een inventarisatie van de activa en passiva van de onderneming. Dit omvat zaken als bezittingen, voorraden, openstaande vorderingen en schulden. Zorg ervoor dat alle activa op de juiste manier worden verdeeld of verkocht en dat eventuele openstaande schulden worden afbetaald.

  5. Belastingzaken: Raadpleeg een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je alle fiscale verplichtingen naleeft bij het beëindigen van je bedrijf. Dit omvat het indienen van de laatste btw-aangifte, inkomstenbelastingaangiften en het afhandelen van eventuele fiscale afrekeningen.

  6. Aansprakelijkheid: Wees je bewust van mogelijke aansprakelijkheden bij het beëindigen van je bedrijf. Zorg ervoor dat je eventuele persoonlijke aansprakelijkheid begrijpt en neem indien nodig passende maatregelen om jezelf te beschermen.

  7. Informeer belanghebbenden: Stel je klanten, leveranciers, werknemers en andere belanghebbenden tijdig op de hoogte van de beëindiging van je bedrijf. Dit geeft hen de kans om zich voor te bereiden en eventuele nodige wijzigingen door te voeren.

Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen bij een accountant, belastingadviseur of juridisch expert om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt en aan alle wettelijke vereisten voldoet bij het beëindigen van je eenmanszaak of vof.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+