Een publicatie van: drs Jos Faarts
Misschien is het eenvoudigste voorbeeld de eenmanszaak. Voor de goede orde, met de eenmanszaak ben je in prive aansprakelijk voor het geld in de zaak. Voordat de AVG werd ingevoerd was het BTW nummer van je eenmanszaak zelfs je sofinummer / burger service nummer (BSN). Omdat je niet zomaar iedereen je BSN moet doorgeven bleek het handiger om ook eenmanszaken een eigen fiscaal nummer te geven. Dat als achtergrond, maar hieruit blijkt dat prive en zakelijk bij een eenmanszaak door elkaar lopen. De som van de opnamen en stortingen die je doet van en naar je zakelijke bandrekeningen moet je aan het einde van het jaar opgeven aan de belastingdienst. Dit doe je met je belastingaangifte. Het is raadzaam om een jaarrekening uit te draaien vanuit je boekhoudpakket (en als je dat niet hebt kan je gratis boekhouden met Fleximaal).
Vanuit het oogpunt van de eenmanszaak is het dus alleen wat je aan het einde van het jaar blijkt te hebben opgenomen belangrijk voor de "loon" component.
Bij de BV en NV is dat anders. Het hangt er nog wel vanaf hoe de structuur van je bedrijf is. Maar waar je 1 BV hebt zonder holding BV gaat de belastingdienst er vanuit dat je "loon" geniet. En niet zomaar een beetje. De balastingdienst gaat er bij een BV vanuit dat je DGA loon krijgt.
DGA loon is in 2023 maar liefst 51.000 per jaar. Dat mag meer zijn uiteraard, maar de belastingdienst heeft bepaald dat DGA loon in 2023 minimaal 51.000 euro is en daar moet loonbelasting over worden betaald.
Uiteraard heeft 9 van de 10 startende BV's dat geld helemaal niet. Er is dus een uitzondering. Wanneer je kunt aantonen dat het niet haalbaar is om 51.000 per jaar aan loon aan de directeur uit te keren dan mag het minder zijn. Maar zodra er loon wordt uitgekeerd aan werknemers verwacht de belastingdienst wel dat de directeur minimaal hetzelfde loon krijgt als de hoogst verdienende werknemer.
Het is dus een stuk ingewikkelder om de eindjes aan elkaar te knopen als je een BV hebt. Lukt het je wel om een goede omzet te draaien en er een redelijk loon aan over te houden dan doe je het in ogen van de belastingdienst dus goed, maar zal je dus flink in de buidel moeten tasten voor de loonbelasting. Leuker kunnen ze het niet maken.
Dan zal je misschien zeggen dan leen ik mezelf wel geld uit de BV. Dan schrijf ik het later wel weg als een oninbare vordering. Ja dat trucje hebben ze al gezien bij de belastingdienst. Wanneer je jezelf meer hebt uitgeleend vanuit de BV naar prive dan 17.500 euro dan moet je daar rente over betalen. Die rente is ook niet mals! maar liefst 8% (zakelijke rente tarief). En ook dat wegschrijven als een oninbare vordering zal niet blijven staan bij een controle. Mijn advies is daar ver weg te blijven.
Loon uitbetalen is in feite de enige en netste oplossing. Loonaangifte doen is vervolgens een eenvoudig klusje. Je logt in bij de belastingdienst ondernemers, logt in met je e-herkenning en kiest loonbelasting. Daar staat een "wizzard" waarmee je zelf (in theorie) de loonaangifte kunt doen.
Helaas heeft de belastingdienst ook de regels voor cumulatief rekenen ingevoerd. Daarmee is het nagenoeg onmogelijk om zelf aangifte te doen voor jezelf en voor je werknemers, ook al hou je je aan de wizzard. Je bent dus min of meer verplicht om de loonaangifte te doen via een loonprogramma of via een administratie kantoor of accountant.
Heb je vragen over de loonaangifte of de loonbelasting vraag het me gerust.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
drs Jos Faarts
0762050972
jos@fleximaal.nl
Graaf Engelbertlaan 75
4837DS Breda
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Vergeet de BTW aangifte niet
Compensatie regeling E-herkenning
De Fleximaal Awards regels
Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we
De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon
Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.