TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Geld opnemen uit de eenmanszaak of loon uitkeren uit de BV

Publicatie

24 May 23

Gewijzigd

24 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Heb je een eenmanszaak dan ben je wellicht gewend om geld op te nemen en te storten in het bedrijf. Aan het einde van het jaar blijkt de som van alle opnamen en stortingen en dat is wat er naar prive is gegaan. Bij een BV werkt dat anders. Je kunt niet zomaar geld naar jezelf overmaken en er zijn regels over hoeveel je mag lenen uit de BV zonder dat daar gevolgen aan hangen. Je leest het hier.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Misschien is het eenvoudigste voorbeeld de eenmanszaak. Voor de goede orde, met de eenmanszaak ben je in prive aansprakelijk voor het geld in de zaak. Voordat de AVG werd ingevoerd was het BTW nummer van je eenmanszaak zelfs je sofinummer / burger service nummer (BSN). Omdat je niet zomaar iedereen je BSN moet doorgeven bleek het handiger om ook eenmanszaken een eigen fiscaal nummer te geven. Dat als achtergrond, maar hieruit blijkt dat prive en zakelijk bij een eenmanszaak door elkaar lopen. De som van de opnamen en stortingen die je doet van en naar je zakelijke bandrekeningen moet je aan het einde van het jaar opgeven aan de belastingdienst. Dit doe je met je belastingaangifte. Het is raadzaam om een jaarrekening uit te draaien vanuit je boekhoudpakket (en als je dat niet hebt kan je gratis boekhouden met Fleximaal).

Vanuit het oogpunt van de eenmanszaak is het dus alleen wat je aan het einde van het jaar blijkt te hebben opgenomen belangrijk voor de "loon" component.

Bij de BV en NV is dat anders. Het hangt er nog wel vanaf hoe de structuur van je bedrijf is. Maar waar je 1 BV hebt zonder holding BV gaat de belastingdienst er vanuit dat je "loon" geniet. En niet zomaar een beetje. De balastingdienst gaat er bij een BV vanuit dat je DGA loon krijgt.

DGA loon voor de directeur grootaandeelhouder

DGA loon is in 2023 maar liefst 51.000 per jaar. Dat mag meer zijn uiteraard, maar de belastingdienst heeft bepaald dat DGA loon in 2023 minimaal 51.000 euro is en daar moet loonbelasting over worden betaald.

Uiteraard heeft 9 van de 10 startende BV's dat geld helemaal niet. Er is dus een uitzondering. Wanneer je kunt aantonen dat het niet haalbaar is om 51.000 per jaar aan loon aan de directeur uit te keren dan mag het minder zijn. Maar zodra er loon wordt uitgekeerd aan werknemers verwacht de belastingdienst wel dat de directeur minimaal hetzelfde loon krijgt als de hoogst verdienende werknemer.

Het is dus een stuk ingewikkelder om de eindjes aan elkaar te knopen als je een BV hebt. Lukt het je wel om een goede omzet te draaien en er een redelijk loon aan over te houden dan doe je het in ogen van de belastingdienst dus goed, maar zal je dus flink in de buidel moeten tasten voor de loonbelasting. Leuker kunnen ze het niet maken. 

Geld opnemen als lening

Dan zal je misschien zeggen dan leen ik mezelf wel geld uit de BV. Dan schrijf ik het later wel weg als een oninbare vordering. Ja dat trucje hebben ze al gezien bij de belastingdienst. Wanneer je jezelf meer hebt uitgeleend vanuit de BV naar prive dan 17.500 euro dan moet je daar rente over betalen. Die rente is ook niet mals! maar liefst 8% (zakelijke rente tarief). En ook dat wegschrijven als een oninbare vordering zal niet blijven staan bij een controle. Mijn advies is daar ver weg te blijven.

Loon uitbetalen en loonaangifte

Loon uitbetalen is in feite de enige en netste oplossing. Loonaangifte doen is vervolgens een eenvoudig klusje. Je logt in bij de belastingdienst ondernemers, logt in met je e-herkenning en kiest loonbelasting. Daar staat een "wizzard" waarmee je zelf (in theorie) de loonaangifte kunt doen.

Helaas heeft de belastingdienst ook de regels voor cumulatief rekenen ingevoerd. Daarmee is het nagenoeg onmogelijk om zelf aangifte te doen voor jezelf en voor je werknemers, ook al hou je je aan de wizzard. Je bent dus min of meer verplicht om de loonaangifte te doen via een loonprogramma of via een administratie kantoor of accountant.

Heb je vragen over de loonaangifte of de loonbelasting vraag het me gerust.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+