TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Prive gebruik van eigendommen van de zaak

Publicatie

24 May 23

Gewijzigd

24 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Wanneer de zaak betaalt voor bijvoorbeeld je zakelijke telefoon, dan mag je daar alleen zakelijk mee bellen. Wanneer je dan ook privé belt dan moet je het privé gebruik verantwoorden. Zo werkt dat ook met je zakelijke auto. Als je prive gebruik maakt van de auto van de zaak dan wordt dat opgevat als voordeel in natura en moet dat worden opgegeven bij de belastingdienst. De bijtelling in Nederland is daar een voorbeeld van. Je moet bij je loon een deel van de waarde van je bedrijfsauto optellen als je meer dan 500 kilometers teveel rijdt.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

De belastingregels voor privégebruik kunnen variëren afhankelijk van het land waarin je woont. Ik kan je echter een algemeen overzicht geven van enkele veelvoorkomende belastingregels met betrekking tot privégebruik.

  1. Privégebruik van een bedrijfsauto: Als je een bedrijfsauto ook voor privédoeleinden gebruikt, wordt dit beschouwd als een voordeel in natura en kan dit belastbaar inkomen vormen. De exacte regels en tarieven kunnen verschillen, maar de belasting wordt meestal berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en het aantal privékilometers dat je jaarlijks aflegt.

  2. Privégebruik van een woning: Als je een woning huurt van je eigen bedrijf of als je een deel van je woning gebruikt voor zakelijke doeleinden, kan er sprake zijn van een belastbaar voordeel in natura. Het belastbare bedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de waarde van de woning, het percentage zakelijk gebruik en de geldende regels in jouw land.

  3. Privégebruik van andere bedrijfsmiddelen: Als je andere bedrijfsmiddelen, zoals een telefoon, laptop of andere apparatuur, voor privédoeleinden gebruikt, kan dit ook worden beschouwd als een voordeel in natura. In sommige landen kunnen er specifieke regels zijn voor de belastingheffing op deze voordelen.

Het is belangrijk op te merken dat belastingregels complex kunnen zijn en dat ze kunnen verschillen per land en zelfs per regio. Het is raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur of de belastingdienst in jouw land voor specifieke informatie met betrekking tot jouw situatie.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+