TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Het "vangnet" in Nederland geregeld door UWV

Publicatie

24 May 23

Gewijzigd

24 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

De werknemer die in Nederland zonder werk komt te zitten kan terugvallen op een uitkering vanuit de werkloosheidswet. Deze uitkering wordt gecontroleerd door het UWV.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en is een zelfstandig bestuursorgaan in Nederland. De rol van UWV is het uitvoeren van verschillende werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Hier zijn enkele belangrijke taken en verantwoordelijkheden van UWV:

  1. Arbeidsbemiddeling: UWV ondersteunt werkzoekenden bij het vinden van passend werk. Ze bieden verschillende diensten, zoals vacaturebanken, sollicitatietrainingen en begeleiding bij re-integratie.

  2. Uitkeringen: UWV is verantwoordelijk voor het verstrekken van uitkeringen aan mensen die werkloos zijn, ziek zijn of arbeidsongeschikt zijn. Ze beoordelen de aanvragen, voeren controles uit en betalen de uitkeringen uit.

  3. Keuring en beoordeling van arbeidsongeschiktheid: UWV beoordeelt de arbeidsongeschiktheid van mensen die een WIA-uitkering aanvragen. Ze voeren medische en arbeidskundige beoordelingen uit om de mate van arbeidsongeschiktheid vast te stellen.

  4. Re-integratie: UWV speelt een actieve rol bij het ondersteunen van mensen met een arbeidsbeperking bij hun re-integratie in het arbeidsproces. Ze bieden begeleiding, trainingen en subsidies aan werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen.

  5. Informatie en voorlichting: UWV verstrekt informatie en voorlichting aan werkgevers, werknemers en uitkeringsgerechtigden over de werknemersverzekeringen, rechten en plichten, en de diensten die ze aanbieden.

Het UWV heeft als doel om mensen te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk, het verstrekken van uitkeringen aan mensen die daar recht op hebben, en het bevorderen van re-integratie. Ze spelen een belangrijke rol in het sociale zekerheidsstelsel van Nederland.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+