TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Bij een geschil met de overheid kan je hier terecht

Publicatie

24 May 23

Gewijzigd

24 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Oei, een geschil met de overheid. En dan? Gelukkig is het in Nederland goed geregeld. Maar wat is je route naar een oplossing? Je leest het hier.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Als je een geschil hebt met de Nederlandse overheid, zijn er verschillende instanties waar je terecht kunt, afhankelijk van het specifieke type geschil. Hier zijn enkele belangrijke mogelijkheden:

  1. Bezwaar en beroep bij de betreffende overheidsinstantie: Als je het niet eens bent met een beslissing van een specifieke overheidsinstantie, zoals de Belastingdienst, gemeente of het UWV, kun je in de meeste gevallen bezwaar maken bij die instantie zelf. Zij zullen je bezwaar opnieuw beoordelen en een beslissing nemen. Als je het ook niet eens bent met de beslissing op je bezwaar, kun je vervolgens in beroep gaan bij de bestuursrechter.

  2. Nationale Ombudsman: De Nationale Ombudsman is een onafhankelijke instantie die klachten behandelt over de overheid. Je kunt bij de Nationale Ombudsman terecht als je een klacht hebt over onbehoorlijk gedrag van een overheidsinstantie. De Ombudsman zal je klacht onderzoeken en proberen een oplossing te vinden.

  3. Geschillencommissie: Voor specifieke sectoren en onderwerpen zijn er geschillencommissies ingesteld. Deze commissies behandelen geschillen tussen burgers en de overheid in die specifieke sector, zoals de Geschillencommissie Woningcorporaties, Geschillencommissie Sociale Zekerheid of Geschillencommissie Reizen. Elke geschillencommissie heeft zijn eigen procedures en bevoegdheden.

  4. Rechtbank: Als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput of niet van toepassing zijn, kun je ervoor kiezen om naar de rechtbank te stappen. In sommige gevallen is het verplicht om eerst bezwaar te maken bij de betreffende overheidsinstantie voordat je naar de rechter kunt gaan. Je kunt een civiele procedure starten om je geschil met de overheid voor te leggen aan de rechter.

Het is belangrijk om te weten dat de juiste instantie om een geschil met de overheid op te lossen afhankelijk is van de specifieke situatie en het onderwerp van het geschil. In sommige gevallen kan het raadplegen van een juridisch adviseur of advocaat nuttig zijn om de beste weg vooruit te bepalen.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+