TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De regels rondom het thuiskantoor

Publicatie

24 May 23

Gewijzigd

24 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

In Nederland zijn er specifieke regels met betrekking tot het hebben van een thuiskantoor.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

  1. Kostenvergoeding: Als je een deel van je woning gebruikt als thuiskantoor, kun je mogelijk een kostenvergoeding krijgen van je werkgever. Deze vergoeding is bedoeld om bepaalde kosten te dekken, zoals extra energieverbruik en kantoormeubilair. Het is belangrijk om de regels en grenzen voor kostenvergoedingen te bespreken met je werkgever.

  2. Zelfstandig ondernemerschap: Als zelfstandig ondernemer kun je ook een deel van je woning gebruiken als thuiskantoor. In dit geval kun je bepaalde kosten, zoals huur, elektriciteit en internet, aftrekken als zakelijke kosten. Er zijn echter specifieke voorwaarden en regels met betrekking tot de aftrekbaarheid van deze kosten. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur of fiscalist om te bepalen welke kosten aftrekbaar zijn.

  3. Vereisten voor het thuiskantoor: Er zijn geen specifieke wettelijke vereisten voor het thuiskantoor in Nederland. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het thuiskantoor aan bepaalde criteria voldoet. Het moet bijvoorbeeld een duidelijk afgebakende werkruimte zijn die hoofdzakelijk voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Het moet ook een aparte ingang hebben en geen directe verbinding hebben met de privéruimtes van de woning.

  4. Belastingaftrek voor zzp'ers: Als zelfstandig ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Deze kunnen van toepassing zijn op het deel van de woning dat wordt gebruikt als thuiskantoor, maar er zijn specifieke regels en voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur, fiscalist of de Belastingdienst zelf om de specifieke regels en mogelijkheden met betrekking tot een thuiskantoor te begrijpen en ervoor te zorgen dat je voldoet aan de toepasselijke belastingvoorschriften.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+