TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Woon-werk verkeer, de regels uitgelegd.

Publicatie

24 May 23

Gewijzigd

24 May 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

In Nederland zijn er belastingregels met betrekking tot woon-werkverkeer.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Reiskostenvergoeding: Werkgevers kunnen een onbelaste reiskostenvergoeding bieden aan werknemers voor het woon-werkverkeer. Er zijn twee typen reiskostenvergoedingen:

    • Vergoeding op basis van werkelijke kosten: Werkgevers kunnen de werkelijke kosten van het woon-werkverkeer vergoeden, zoals kosten voor het openbaar vervoer of kilometervergoeding voor eigen vervoer. Deze vergoedingen zijn onbelast voor de werknemer.

    • Vaste kilometervergoeding: Werkgevers kunnen een vaste kilometervergoeding bieden op basis van het aantal afgelegde kilometers. De belastingdienst hanteert hiervoor normbedragen die jaarlijks worden vastgesteld. Tot een bepaalde afstand geldt een onbelaste vergoeding. Boven deze afstand kan de vergoeding belast worden.

  2. Reisaftrek: Voor zelfstandig ondernemers (zzp'ers) kan er sprake zijn van reisaftrek voor het woon-werkverkeer. Dit houdt in dat zij een deel van hun reiskosten mogen aftrekken als zakelijke kosten. Er zijn specifieke regels en voorwaarden voor de aftrekbaarheid van deze kosten. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur of fiscalist.

  3. Fiets van de zaak: Vanaf 2020 is er een regeling voor een fiets van de zaak. Werkgevers kunnen een fiets ter beschikking stellen aan werknemers voor het woon-werkverkeer. De werknemer betaalt een bijtelling voor het privégebruik van de fiets, vergelijkbaar met de bijtelling voor een leaseauto.

Het is belangrijk om te vermelden dat de specifieke regels en bedragen met betrekking tot belastingen en woon-werkverkeer kunnen veranderen. Het is raadzaam om de meest recente informatie van de Belastingdienst te raadplegen of een belastingadviseur te raadplegen om op de hoogte te blijven van de actuele regelgeving en de mogelijke fiscale voordelen met betrekking tot woon-werkverkeer.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+