TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Het is weer tijd voor de BTW aangifte

Publicatie

20 Jun 23

Gewijzigd

20 Jun 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Eens in de zoveel tijd moeten we de Belastingdienst laten weten wat het BTW resultaat over de omzet en de kosten is geworden. De BTW aangifte is eenvoudig zelf te doen, als je beschikking hebt over het portaal voor ondernemers. Of je gebruikt eenvoudig de Fleximaal boekhouden applicatie. Lees hier meer.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Zoals ik ook in mijn eerdere blogs al heb geschreven, het verdient aanbeveling om een zakelijke bankrekening te hebben die je alleen voor de zaak gerbuikt. Op die manier is je boekhouding het eenvoudigst "sluitend" te verantwoorden.

Wanneer je een betaling hebt verricht dan komt de afschrijving op de bank. Ook als er geld is ontvangen is er een regel op je bankafschrift. Om de boekhouding goed in orde te maken voor de BTW aangifte, nemen we de bankrekening als leidraad. Waarom? omdat dan alle bedragen op elkaar aansluiten. Stel je hebt nieuwe toner gekocht voor de zaak. Je hebt de betaling via de bank gedaan, en bij de winkel netjes een BTW bon laten maken. De toner is 50 euro en daarover is 21% BTW gerekend door de winkel die je de toner heeft verkocht. Je pint dus euro 60,50.

Je koopt in een andere winkel nog iets van 50 euro en rekent het bedrag inclusief BTW 60,50 weer met pin af.

Je hebt werkzaamheden verricht. De klant heeft de factuur van 100 euro ontvangen en betaald binnen deze BTW periode. Je kunt de BTW nu uitrekenen.

Kosten

Tel alle bedragen van 21% BTW bij elkaar op. Dit is in dit voorbeeld 60,50 + 60,50 inclusief BTW. Ofwel 50 + 50 excl BTW. Het totaal is 100 euro omzet en 21 euro omzetbelasting. Dit kunnen we bij de aangifte invullen als "voorbelasting".

Je moet ook alle bedrag met 9% BTW bij elkaar optellen. In dit voorbeeld hebben we alleen 21% BTW dus is het niet nodig om apart 9% uit te rekenen.

Omzet

Vervolgens tellen we alle omzet bij elkaar op. In dit voorbeeld is het 1 factuur van 100 euro met 21% BTW, in totaal 121 euro inclusief BTW.

De berekening

Wanneer je alle facturen met 21% BTW bij elkaar optelt, dan vullen we die in in het vakje omzet BTW hoog. Dat is eerst het bedrag exclusief BTW (100 euro) en het bedrag aan BTW (21 euro).

Op een volgende pagina staat "voorbelasting" daar vul je alleen de BTW component in van de facturen die je ontvangen hebt in deze periode. In dit voorbeeld was het 50 euro + 50 euro ex BTW met een BTW bedrag 21% van 21 euro.

Per saldo is er net zoveel binnen gekomen dan er is uitgegaan. De 21% voor belasting compenseert de 21% af te dragen BTW. Er is dan 0 euro te betalen.

Bedragen

Bij het aangifte programma neem je de cijfers achter de komma niet mee. Je vult alleen de hele bedragen in.

 

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+