TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Met de recente stijging van de lonen en de torenhoge inflatie is de vraag: wat moet ik mijn werknemer bieden

Allereerst, de werknemer moet bij het bedrijf passen. Vraagt de werknemer meer dan waar je comfortabel mee bent? Wellicht past de werknemer toch niet zo goed. Er zijn een aantal secundaire loonaspecten waar je eens aan kunt denken.

Een publicatie van: drs Jos Faarts

Het CPB berekent wat het modaal inkomen is, ofwel het modale inkomen, als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Het Centraal Planbureau schat het modaal inkomen in 2021 op €36.500 bruto. Dit bedrag is exclusief vakantiegeld. Per maand komt dat neer op net iets boven de 3.000 euro bruto.

Het kabinet heeft besloten zich ermee te bemoeien en per 1 januari 2023 is het minimumloon maar liefst 10% gestegen. Het minimumloon stijgt op 1 januari 2023 daardoor bij een volledig dienstverband van € 1.756,20 naar € 1.934,40 bruto per maand.

Dat wil zeggen dat zelfs de stagiaire maar liefst € 1.934,40 bruto per maand moet krijgen. De kwaliteit van het onderwijs holt vervolgens achteruit. Lonen omhoog en kwaliteit omlaag lijkt het devies.

Wat er even over het hoofd wordt gezien is dat die lonen ook op te brengen moeten zijn. Met andere woorden, de werknemer moet het loon ook verdienen. Om € 1.934,40 uit te keren moet men rekening houden met de loonkosten (factor 1,2). Daarnaast moet er een gezonde winstmarge op zitten. Als we alleen de loonkostenfactor berekenen zitten we al op € 2.320,80 en een winst factor 2 moet een werknemer met minimumloon € 4.641,60 per maand binnenhalen om het bedrijf net niet  failliet te laten gaan.

Een gedachte experiment is dat de stagiare het bedrijf een kleine tegemoetkoming in de opleidingskosten betaald. Daarmee kan het minimumloon nog een beetje worden gedrukt.

De kosten van levensonderhoud zijn de laatste tijd flink gestegen. De huizenprijzen, de hypotheeklasten of de huur zijn een grote kostenpost. Daar bovenop zijn de kosten voor energie snel gestegen. In het verlengde daarvan ook de kosten van eten en drinken.

Het startsalaris van een HBO-er ligt op € 2.200 per maand en een WO schoolverlater krijgt € 2.700 per maand. Dat ligt net iets boven het minimumloon.

Het kabinet is bang voor een loon-prijs spiraal, maar heeft dat zelf in de hand gewerkt door het minimumloon in de buurt te brengen van het startsalaris van een HBO schoolverlater.

En probeer er eens van rond te komen als starter. Woonlasten rond de 1.250 euro. Energie rond de 250 euro. Eten en drinken rond de 250 euro. Dan nog een auto om naar het werk te komen en sparen voor een leuke vakantie. Dan moet je niet aan een gezin willen beginnen want dat is nog niet te doen.

Wat moet die die werknemer dan bieden?

Onderzoek wijst uit dat werknemers het contact met de collega's sterk waarderen. Een leuk team is dan dus belangrijker dan een topsalaris. Bovendien kan de werkgever een hoop doen om de werkplek leuk in te richten. Een beetje groen op kantoor doet wonderen. Maak het geen werkplek maar een werkbeleving.

Teambuilding kan helpen het contact met de collega's te verbeteren. In plaats van gewoon collega's zijn kan je proberen er een team van te maken. Het leuke van verschillende teams in de organisatie is ook nog eens dat er een soort competitie / prestatiedrang ontstaat.

Naast de leuke collega's wordt het perspectief ook hoog aangeschreven. Kan de werknemer op de hoogte blijven op het vakgebied. Het aanbieden van trainingen en cursussen is dus erg belangrijk.

De balans tussen werk en privê is mega belangrijk. De werknemer moet dus bepaalde vrijheden hebben om het werkproces zelf in te richten.

Woon-werk verkeer wordt vaak genoemd als drempel. Niet alleen in de file staan op de snelweg, maar overal onderweg is het erg druk rond bepaalde tijden. Probeer een combinatie te vinden tussen thuiswerken en woon-werkverkeersdrukte. Bijvoorbeeld: begin de werkdag eerst thuis met thuiswerk, en na de drukte naar kantoor (want daar zitten die leuke collega's). Aan het einde van de dag iets eerder weg, en dan thuiswerkend de werkdag afmaken.

De hoogte van het salaris moet nooit de enige factor zijn

Als werkgever kan je dus een hoop extra's bieden om de werkplek meer dan alleen een baantje te laten zijn. Betrokkenheid, perspectief, meedenken en de balans tussen werk en prive zijn belangrijk. Blijf luisteren naar je personeel. De werknemer weet vaak precies uit te leggen wat de drijfveren zijn.

Dit alles gezegd hebbbende, blijft het toch een moeilijke keuze. Wat moet een salaris nu zijn. Een mooi beginpunt van je onderzoek kan zijn salariswijzer https://loonwijzer.nl/salaris/salarischeck#/ 

Doe dat wel rond de koffietijd want ze hebben een hoop cookies.

Nationale Vacaturebank heeft een tool ontwikkeld voor de werkgever. Met dit hulpmiddel kunnen werkgevers eenvoudig berekenen of ze bij hun huidige of toekomstige werknemer een passend salaris geven. De Salariswijzer is ontwikkeld in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Zie deze link https://www.nationalevacaturebank.nl/salariswijzer


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

23 Jan 24

Vergeet de BTW aangifte niet

2 Oct 23

Compensatie regeling E-herkenning

4 Aug 23

De Fleximaal Awards regels

13 Jul 23

Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we

30 Jun 23

De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon

Meer
Minder
30 Jun 23

Privegebruik

29 Jun 23

BTW aangifte voor starters

29 Jun 23

BTW aangifte voor MKB

20 Jun 23

BTW aangifte tweede kwartaal 2023

24 May 23

Loon uitkeren uit de onderneming

24 May 23

Privegebruik

24 May 23

Wat is de taak van het UWV

24 May 23

Waar kan je terecht bij geschillen met de overheid

24 May 23

Accijns

24 May 23

Wat te doen bij een belastingcontrole

24 May 23

De belastingplannen voor 2024

24 May 23

De regels rondom het thuiskantoor

24 May 23

De regels voor woon-werk verkeer

9 May 23

De Balans in Balans eenvoudiger boekhouden

9 May 23

Winst of verlies zelf aan de knoppen

9 May 23

Even reserveren, een van de knoppen beschikbaar binnen de balans

9 May 23

Eigen vermogen. Wanneer wel en wanneer niet.

9 May 23

Lenen bij de bank? Of alternatieven.

9 May 23

Schulden met je bedrijf. Zo kom je er van af.

9 May 23

Lease of huur. Let op eigendom bij financial lease.

9 May 23

Bedrijfsovername. De regels.

9 May 23

Bedrijfsverkoop of -aankoop. Waar op te letten.

9 May 23

Einde van je eenmanszaak of VOF

8 May 23

Aanmerkelijk belang

8 May 23

Nieuwe toevoeging aan wet rondom turbo liquidatie

8 May 23

Boekhouden en Auto van de zaak

24 Apr 23

E-herkenning subsidie

20 Apr 23

Maatwerk publicaties

20 Apr 23

Voorbeeld_footer_L

20 Apr 23

Voorbeeld_footer_M

20 Apr 23

Voorbeeld_footer_R

19 Apr 23

Hoe werken spelelementen

19 Apr 23

Een spelelement toevoegen

19 Apr 23

Het spelelement viral loop toevoegen

19 Apr 23

Een open vraag spelelement

18 Apr 23

Boete

18 Apr 23

Kamer van Koophandel

18 Apr 23

Deponeren jaarstukken bij KVK

18 Apr 23

De rechten en plichten van de DGA

18 Apr 23

Rechtsvormen in Nederland

18 Apr 23

Belasting ontwijken

17 Apr 23

Boekhouden hoe doe je dat

17 Apr 23

Een RGS (boekhoudschema) gebruiken

17 Apr 23

BTW aangifte doen bij de Belastingdienst

17 Apr 23

De Balans opmaken en jaarstukken uitdraaien

17 Apr 23

Inzicht in de cijfers

14 Apr 23

Een keurmerk voor MKB

14 Apr 23

RGS referentie grootboek schema

14 Apr 23

Boekhoudhulpen

4 Apr 23

Werken aan kwaliteit

29 Mar 23

Offerte een juridisch document

29 Mar 23

Factuur kwaliteitsaspecten

29 Mar 23

Registraties van uren en kilometers

29 Mar 23

Kilometerregistratie

7 Feb 23

Starten met Fleximaal Community

13 Jan 23

Valkuilen waar starters mee te maken krijgen

13 Jan 23

Financieel plannen in je businessplan

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.