TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Met de recente stijging van de lonen en de torenhoge inflatie is de vraag: wat moet ik mijn werknemer bieden

Publicatie

30 Jun 23

Gewijzigd

30 Jun 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Allereerst, de werknemer moet bij het bedrijf passen. Vraagt de werknemer meer dan waar je comfortabel mee bent? Wellicht past de werknemer toch niet zo goed. Er zijn een aantal secundaire loonaspecten waar je eens aan kunt denken.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Het CPB berekent wat het modaal inkomen is, ofwel het modale inkomen, als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Het Centraal Planbureau schat het modaal inkomen in 2021 op €36.500 bruto. Dit bedrag is exclusief vakantiegeld. Per maand komt dat neer op net iets boven de 3.000 euro bruto.

Het kabinet heeft besloten zich ermee te bemoeien en per 1 januari 2023 is het minimumloon maar liefst 10% gestegen. Het minimumloon stijgt op 1 januari 2023 daardoor bij een volledig dienstverband van € 1.756,20 naar € 1.934,40 bruto per maand.

Dat wil zeggen dat zelfs de stagiaire maar liefst € 1.934,40 bruto per maand moet krijgen. De kwaliteit van het onderwijs holt vervolgens achteruit. Lonen omhoog en kwaliteit omlaag lijkt het devies.

Wat er even over het hoofd wordt gezien is dat die lonen ook op te brengen moeten zijn. Met andere woorden, de werknemer moet het loon ook verdienen. Om € 1.934,40 uit te keren moet men rekening houden met de loonkosten (factor 1,2). Daarnaast moet er een gezonde winstmarge op zitten. Als we alleen de loonkostenfactor berekenen zitten we al op € 2.320,80 en een winst factor 2 moet een werknemer met minimumloon € 4.641,60 per maand binnenhalen om het bedrijf net niet  failliet te laten gaan.

Een gedachte experiment is dat de stagiare het bedrijf een kleine tegemoetkoming in de opleidingskosten betaald. Daarmee kan het minimumloon nog een beetje worden gedrukt.

De kosten van levensonderhoud zijn de laatste tijd flink gestegen. De huizenprijzen, de hypotheeklasten of de huur zijn een grote kostenpost. Daar bovenop zijn de kosten voor energie snel gestegen. In het verlengde daarvan ook de kosten van eten en drinken.

Het startsalaris van een HBO-er ligt op € 2.200 per maand en een WO schoolverlater krijgt € 2.700 per maand. Dat ligt net iets boven het minimumloon.

Het kabinet is bang voor een loon-prijs spiraal, maar heeft dat zelf in de hand gewerkt door het minimumloon in de buurt te brengen van het startsalaris van een HBO schoolverlater.

En probeer er eens van rond te komen als starter. Woonlasten rond de 1.250 euro. Energie rond de 250 euro. Eten en drinken rond de 250 euro. Dan nog een auto om naar het werk te komen en sparen voor een leuke vakantie. Dan moet je niet aan een gezin willen beginnen want dat is nog niet te doen.

Wat moet die die werknemer dan bieden?

Onderzoek wijst uit dat werknemers het contact met de collega's sterk waarderen. Een leuk team is dan dus belangrijker dan een topsalaris. Bovendien kan de werkgever een hoop doen om de werkplek leuk in te richten. Een beetje groen op kantoor doet wonderen. Maak het geen werkplek maar een werkbeleving.

Teambuilding kan helpen het contact met de collega's te verbeteren. In plaats van gewoon collegas zijn kan je proberen er een team van te maken. Het leuke van verschillende teams in de organisatie is ook nog eens dat er een soort competitie / prestatiedrang ontstaat.

Naast de leuke collega's wordt het perspectief ook hoog aangeschreven. Kan de werknemer op de hoogte blijven op het vakgebied. Het aanbieden van trainingen en cursussen is dus erg belangrijk.

De balans tussen werk en prive is mega belangrijk. De werknemer moet dus bepaalde vrijheden hebben om het werkproces zelf in te richten.

Woon-werk verkeer wordt vaak genoemd als drempel. Niet alleen in de file staan op de snelweg, maar overal onderweg is het erg druk rond bepaalde tijden. Probeer een combinatie te vinden tussen thuiswerken en woon-werkverkeersdrukte. Bijvoorbeeld: begin de werkdag eerst thuis met thuiswerk, en na de drukte naar kantoor (want daar zitten die leuke collega's). Aan het einde van de dag iets eerder weg, en dan thuiswerkend de werkdag afmaken.

De hoogte van het salaris moet nooit de enige factor zijn

Als werkgever kan je dus een hoop extra's bieden om de werkplek meer dan alleen een baantje te laten zijn. Betrokkenheid, perspectief, meedenken en de balans tussen werk en prive zijn belangrijk. Blijf luisteren naar je personeel. De werknemer weet vaak precies uit te leggen wat de drijfveren zijn.

Dit alles gezegd hebbbende, blijft het toch een moeilijke keuze. Wat moet een salaris nu zijn. Een mooi beginpunt van je onderzoek kan zijn salariswijzer https://loonwijzer.nl/salaris/salarischeck#/ 

Doe dat wel rond de koffietijd want ze hebben een hoop cookies.

 

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+