TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Waar moet ik aan denken bij privegebruik

Publicatie

30 Jun 23

Gewijzigd

30 Jun 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Privégebruik. Het is echt zo'n boekhoudterm en het lijkt iets wat alleen de Belastingdienst kan bedenken. Maar het is de wet, en als je de telefoon van de zaak gebruikt om je familie privé te bellen dan moet je dat registreren en verrekenen. Hoe dat werkt lees je hier.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Er zijn in de Belastingwetgeving regels voor privegebruik. Bij privegebruik kan je denken aan:

  1. Privégebruik van bedrijfsmiddelen: Als je bedrijfsmiddelen, zoals een bedrijfsauto of een mobiele telefoon, voor privédoeleinden gebruikt, kunnen er regels zijn die bepalen hoeveel privégebruik is toegestaan en hoe dit wordt belast of verrekend met je inkomen.

  2. Privégebruik van software: Bij het gebruik van bepaalde software, zoals computerspellen of zakelijke software, kunnen er regels zijn met betrekking tot privégebruik. Sommige softwarelicenties verbieden bijvoorbeeld het privégebruik of stellen beperkingen aan het aantal installaties.

  3. Privégebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal: Bij het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals muziek, films of boeken, zijn er regels die het privégebruik reguleren. In veel landen is het maken van een kopie voor privégebruik toegestaan, maar het verspreiden of commercieel gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming is doorgaans verboden.

In de aangifte moet je rekening houden met privegebruik. Voor de werknemer zal dat voornamelijk gaan om:

  • Prive gebruik van de door het bedrijf beschikbaar gestelde vervoersmiddel.
  • Prive gebruik van de door het bedrijf beschikbaar gestelde telecommunicatiemiddel.

Hou er dus op voorhand rekening mee dat je prive gebruik moet registreren. In de Fleximaal APP kan je heel eenvoudig onderscheid maken tussen zakelijk en prive. Prive en zakelijke kilometers en prive en zakelijke telefoontjes. Heel handig, probeer het uit.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+