TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

BTW aangifte voor bedrijven

Publicatie

23 Jan 24

Gewijzigd

23 Jan 24

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

Het is weer januari 2024 en we doen BTW aangifte over het laatste kwartaal van 2023. Na alle feestdagen is het vaak moeilijk om in deze korte maand alle boekhoudkundige controles af te ronden en bewijzen te verzamelen. Hier zijn wat reminders.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

BTW aangifte over het vierde kwartaal

Voor het einde van januari dienen de BTW aangiften weer te worden gedaan over het laatste kwartaal van het voorgaande jaar. De BTW aangifte kan worden gedaan door het aangifte programma van de belastingdienst via de website Belastingdienst voor Ondernemers. Voor deze website heb je minimaal e-herkenning niveau 3 nodig. Via e-herkenning kan je inloggen bij de Belastingdienst en via de tab omzetbelasting de aangifte BTW doen. Heb je weinig boekhouding en ben je hier voor het eerst? Je kunt een bedrag tot 1.000 euro meenemen naar het volgende kwartaal. Dus ben je nieuw en weet je niet precies hoe het werkt en je wilt vragen? Maak dan gebruik van de paarse knop onderop de pagina. Het is wanneer je minder dan 1.000 euro wilt verrekenen beter om een 0 aangifte te doen dan dat je geen aangifte doet. Dat laatste is vooral voor starters van belang die eerste aangifte moeten doen en niet te laat willen zijn met de aangifte.

Lukt het niet op tijd e-herkenning aan te vragen? Dan kan een boekhouder of accountant je helpen met je aangifte. Daarvoor wordt een aangifte programma gebruikt. Je kunt ook Fleximaal inschakelen om de aangifte voor je te verzorgen. Dat werkt ook met aangifte software, zonder dat je verder ergens aan vast zit.

Ben je onverhoopt toch te laat met je aangifte, dan staat er een boete te verwachten. Voor starters zou het kunnen zijn dat je eerst een waarschuwing krijgt, maar over het gehele traject van je eigen bedrijf geldt 1 goede tip: blijf aan de goede kant met de Belastingdienst. Wees dus op tijd en ga niet lopen modderen. Je kunt beter een opstart aanvragen met een specialist van Fleximaal om je boekhouding goed in te regelen.

Bankmutaties exporteren

Vergeet ook niet om begin van het jaar je bankmutaties over het hele jaar te downloaden. Doe dit in de formaten die je bank je biedt. Dat is meestal PDF en Excel maar ook een MT940. De MT940 is een formaat waarmee je bankmutaties kunt inlezen in je boekhoudpakket. Heb je geen boekhoudpakket maar wel een boekhouder? Dan leest je boekhouder of accountant je bankmutaties het liefste in via een MT940 bestand. De meeste banken hebben deze optie. Je kunt bij je bank vaak maximaal 18 maanden terug in de tijd. Dus 1,5 jaar. Dat wil zeggen dat je voor einde juni alle bankmutaties moet hebben opgeslagen. Doe jhe dat niet dan is het veel werk om alle mutaties over te typen uit de PDF maandafschriften.

Jaaroverzicht downloaden

Aan het einde van het jaar en meestal rond einde januari zijn de jaaroverzichten van de bank voor download beschikbaar. Op het jaaroverzicht staat het saldo op 31-12 en dus op 1-1 genoteerd. Dat is belangrijk om een sluitende boekhouding te hebben. Staat dat dan niet op je mutaties? Jazeker wel, maar het is wat meer zoeken en boekhouders zijn duur. Dus gewoon even downloaden en bewaren.

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+

BTW aangifte Breda

BTW aangifte Maastricht

BTW aangifte Rotterdam

Boekhouden Breda

Boekhouden Maastricht

Boekhouden Rotterdam

Accountant Breda

Accountant Maastricht

Accountant Rotterdam

BTW aangifte voor starters

Heb je net een bedrijf gestart? Dan is het uitzoeken van hoe het werkt om een BTW aangifte te doen vaak tijdrovend. Je kunt een steuntje in de rug krijgen van Fleximaal. Wij helpen je met het op tijd verzorgen van de BTW aangfite.

Boekhouden, accountant, administratie

Accountant is een beschermde titel. Die krijgt iemand die voor accountant heeft gestudeerd. Een boekhouder of een administratiekantoor is voor veel ZZP en MKB bedrijven voldoende. Je hebt vaak geen Accountant met een titel nodig.

Kennisplatform Fleximaal.com

Accountant BTW, omzetbelasting, belastingdienst omzetbelasting belastingdienst BTW Boekhouden BTW aangifte Accountant Boekhouden, boekhouder, administratie administratie boekhouder Boekhouden