TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

BTW aangifte doen bij de Belastingdienst

BTW aangifte is een "officiƫle" afsluiting van een periode. BTW aangifte wordt vaak vanuit je boekhoudsoftware verzorgd. Lees het hier, in onze 5 stappen uitleg.

Een publicatie van: drs Jos Faarts

Als je start met je bedrijf dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Dit moment van inschrijven is de officië start van je bedrijf. De systemen van de KVK zijn "gekoppeld" met de systemen van de Belastingdienst in de vorm van een periodieke export. Dit werkt allemaal nog wat ouderwets, de systemen van de overheid zijn al wat ouder.

Dit moment van inschrijven bij de KVK is dus belangrijk, want vanaf dat moment moet je ook Belasting gaan betalen. Je wordt door de Belastingdienst ingedeeld in een "sector", en je ontvangt een BTW nummer. Deze sector schrijft voor hoeveel Belasting je moet betalen. Afhankelijk van de omvang van je bedrijf (en je zakelijk verleden) moet je eenmaal per maand of eenmaal per kwartaal aan de Belastingdienst vertellen wat je omzet en kosten zijn geweest. Dit onderverdeeld in de BTW percentages. Het is heel belangrijk dat dit op tijd gebeurd, want als je moet betalen moet je zelf voor de sluitdatum geld overmaken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Ben je te laat dan krijg je een hoop brieven en waarschijnlijk een boete.

Hoeveel geld je moet betalen volgt uit de berekening. Van alle mutaties op de bank die je boekt wordt bijgehouden hoeveel BTW er op de factuur zat. Van alle bedragen die je als bedrijf hebt gefactureerd en die in je RGS als omzet zijn aangemerkt wordt de omzet en BTW opgeteld. Dit is een totaal dat wordt verrekend met de BTW van je kosten.

Van alle kosten die je boekt in RGS worden de BTW percentages opgeteld. Die mogen namelijk worden afgetrokken van de BTW component van je omzet.

Stel je hebt 1.000 euro aan facturen gestuurd met een BTW-hoog percentage. De berekening is dan 1.000 x 1,21 = 1.210 euro. Het BTW bedrag over deze omzet is dan 210 euro.

Je hebt in diezelfde periode ook 1.210 euro aan facturen inclusief BTW betaald van BTW-hoog. Dan is de berekening 1.210 / 1,21 = 1.000 euro. Het BTW bedrag over je kosten is dan 210 euro.

Per saldo (dus als je de BTW over de omzet en de kosten bij elkaar optelt) is het dan +210 over de omzet en -210 over de kosten = 0 euro te betalen.

Juich niet te vroeg, want je wilt aan het einde van de maand graag iets overhouden. Het bedrag dat je aan jezelf uitkeert als loon is "vrijgesteld" van BTW. Dus als je 1.000 euro omzet hebt met 210 euro BTW over die omzet en je keert dan 1.000 euro aan loon aan jezelf uit, dan mag je dus die 210 euro aan de kostenkant niet aftrekken. Je zult dan dus 210 euro moeten betalen.

De vorige stap klik hier

De volgende stap klik hier


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

27 Jun 24

Vergeet de BTW aangifte niet

2 Oct 23

Compensatie regeling E-herkenning

4 Aug 23

De Fleximaal Awards regels

13 Jul 23

Hoera Fleximaal bestaat 10 jaar en dat vieren we

30 Jun 23

De lonen stijgen flink maar wat is een normaal loon

Meer

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.