INCLUDED Boekhouden BTW aangifte doen bij de Belastingdienst

TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

BTW aangifte doen bij de Belastingdienst

Publicatie

17 Apr 23

Gewijzigd

17 Apr 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

BTW aangifte is een "officiële" afsluiting van een periode. BTW aangifte wordt vaak vanuit je boekhoudsoftware verzorgd. Lees het hier, in onze 5 stappen uitleg.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Als je start met je bedrijf dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Dit moment van inschrijven is de officië start van je bedrijf. De systemen van de KVK zijn "gekoppeld" met de systemen van de Belastingdienst in de vorm van een periodieke export. Dit werkt allemaal nog wat ouderwets, de systemen van de overheid zijn al wat ouder.

Dit moment van inschrijven bij de KVK is dus belangrijk, want vanaf dat moment moet je ook Belasting gaan betalen. Je wordt door de Belastingdienst ingedeeld in een "sector", en je ontvangt een BTW nummer. Deze sector schrijft voor hoeveel Belasting je moet betalen. Afhankelijk van de omvang van je bedrijf (en je zakelijk verleden) moet je eenmaal per maand of eenmaal per kwartaal aan de Belastingdienst vertellen wat je omzet en kosten zijn geweest. Dit onderverdeeld in de BTW percentages. Het is heel belangrijk dat dit op tijd gebeurd, want als je moet betalen moet je zelf voor de sluitdatum geld overmaken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Ben je te laat dan krijg je een hoop brieven en waarschijnlijk een boete.

Hoeveel geld je moet betalen volgt uit de berekening. Van alle mutaties op de bank die je boekt wordt bijgehouden hoeveel BTW er op de factuur zat. Van alle bedragen die je als bedrijf hebt gefactureerd en die in je RGS als omzet zijn aangemerkt wordt de omzet en BTW opgeteld. Dit is een totaal dat wordt verrekend met de BTW van je kosten.

Van alle kosten die je boekt in RGS worden de BTW percentages opgeteld. Die mogen namelijk worden afgetrokken van de BTW component van je omzet.

Stel je hebt 1.000 euro aan facturen gestuurd met een BTW-hoog percentage. De berekening is dan 1.000 x 1,21 = 1.210 euro. Het BTW bedrag over deze omzet is dan 210 euro.

Je hebt in diezelfde periode ook 1.210 euro aan facturen inclusief BTW betaald van BTW-hoog. Dan is de berekening 1.210 / 1,21 = 1.000 euro. Het BTW bedrag over je kosten is dan 210 euro.

Per saldo (dus als je de BTW over de omzet en de kosten bij elkaar optelt) is het dan +210 over de omzet en -210 over de kosten = 0 euro te betalen.

Juich niet te vroeg, want je wilt aan het einde van de maand graag iets overhouden. Het bedrag dat je aan jezelf uitkeert als loon is "vrijgesteld" van BTW. Dus als je 1.000 euro omzet hebt met 210 euro BTW over die omzet en je keert dan 1.000 euro aan loon aan jezelf uit, dan mag je dus die 210 euro aan de kostenkant niet aftrekken. Je zult dan dus 210 euro moeten betalen.

De vorige stap klik hier

De volgende stap klik hier

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+