TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Inzicht in de cijfers van je bedrijf

Publicatie

17 Apr 23

Gewijzigd

17 Apr 23

Categorie

boekhouden

Specialist

dhr drs Jos Faarts

De cijfers van je bedrijf komen uit de Balans en Winst en Verliesrekening. Beide zijn een momentopname. Je kunt dit ook over de periode van een jaar, bijvoorbeeld 01-01-jaar tot en met 31-12-jaar uitdraaien. Dan zijn het je jaarcijfers. Lees het hier, in onze 5 stappen uitleg.

Een publicatie van: dhr drs Jos Faarts

Vooropgesteld voor de bovenstaande bewering is dat het boekjaar het kalenderjaar is. Het is ook mogelijk hiervan af te wijken. Je kunt namelijk je boekjaar ook van juni tot juni laten lopen.

Op basis van de boekingen die in de boekhouding staan en de labels die eraan gekoppeld zijn kunnen we tabellen en grafieken maken. Je wilt als eenmanszaak misschien alleen weten of je winst hebt gemaakt en hoeveel belasting je moet betalen. Maar er is natuurlijk meer te zien in je cijfers. Werk je met meer mensen samen, dan kan je de inkomsten afzetten tegen de persoon die de omzet heeft gerealiseerd. Heb je een bedrijf waarmeer je diensten of producten verkoopt kan je zien welk product of dienst het beste "loopt". Daarnaast kan je kijken welke producten of diensten de meeste menselijke inspanning vergen, of de complexere machinale bewerking. Zo kan je keuzes maken waar je je marketing op gaat richten. Immers, als een product veel opbrengt en weinig kost om te maken, dan zal het resultaat beter zijn. Sommige diensten of producten zullen zelfs negatief opbrengen. Het kan zijn dat je die gewoon nodig hebt om überhaupt omzet te maken. Maar uit de cijfers kan ook blijken dat je per saldo meer overhoud aan het einde van het jaar als je die diensten of producten niet aan aanbiedt.

Uit de cijfers zal de zin en de onzin van je bedrijfsvoering blijken. Klopt het niet? Dan kan je aanpassingen doen zodat het op termijn beter aansluit. Cijfers zijn belangrijk om het optimale uit het bedrijf te halen. Maar voorop staat, dat je passie hebt voor je vak, en dat je plezier hebt in je werk!

Terug naar het begin klik hier

Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+